2014. február 3., hétfő


A MAZSIHISZ "GESZTUSOKAT"  VÁR A KORMÁNYTÓL

 

Heisler: Lázár pontosan érti, mi a gondunk az emlékmű terveivel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) nyitottan várja a kormány javaslatait a józsefvárosi Sorsok Háza emlékhely és a német megszállás emlékművével kapcsolatban. Erről a szervezet elnöke beszélt az ATV Szabad szemmel című műsorában tegnap (vasárnap) este.



Heisler András a Mazsihisz vezetősége és a Budapesti Zsidó Hitközség elöljáróságának vasárnapi együttes üléséről, az ott hozott határozatról számolt be. Közlése szerint az ülésen egy napirendi pont, a holokauszt-emlékévvel kapcsolatban kialakult konfliktusok tárgyalása volt.

Közölte, a határozatban felkérték a Mazsihisz vezetőségét, próbáljon minden erőfeszítést megtenni azért, hogy a kormánytól olyan "javaslatokat, gesztusokat, alternatívát" kapjon, amelyeket a jövő vasárnap tartandó közgyűlés elé lehet tárni. Hozzátette: arról is döntöttek, amennyiben nem kapnak megfelelő javaslatokat, akkor a közgyűlésen "a vezetőség és az elöljáróság a holokauszt 2014-es programból való távolmaradás melletti kiállást javasolja a közgyűlésnek".
"MIBEN TUD LÁZÁR "SEGITENI"?

Heisler András arról is beszélt, a Miniszterelnökséget vezető államtitkárral is beszéltek már, és úgy látja, Lázár János "pontosan érti", milyen gondjaik vannak, illetve ígéretet tett arra, hogy megvizsgálja, milyen konkrét dolgokban tud segíteni.

Elmondta, Lázár János csütörtökre összehívta a Zsidó Közösségi Kerekasztalt, ahol "sok zsidó szervezet fogja majd elmondani a gondolatait". (A Kormányzati Információs Központ múlt pénteken közölte, hogy az ülésen lehetőség nyílik a magyarországi zsidó közösségeket foglalkoztató kérdések megvitatására. A Zsidó Közösségi Kerekasztalt a kormány 2011-ben kormányhatározattal hozta létre annak érdekében, hogy platformot biztosítson a hazai zsidó szervezetek és a kabinet közötti párbeszédre.)

Szakály Sándorról, illetve a történésznek a kamenyec-podolszkiji deportálást érintő nyilatkozatáról szólva azt mondta: "nemcsak egy egyszerű elszólása volt, hanem van egy olyan pályája, ami, úgy gondoljuk, hogy egy fontos állami intézmény (a Veritas Történelemkutató Intézet) élére őt nem teszi alkalmassá".

 

"HA A KORMÁNY  TUD OLYANT JAVASOLNI..."

"A józsefvárosi Sorsok Háza emlékhely projektről Heisler András azt mondta, voltak akik ellenezték a projektet és a helyszínt is, de a Mazsihisz "nem állt be ebbe", elfogadta azt. Arra hívta fel ugyanakkor a figyelmet, egyetlen "vörös vonal" van a számukra, az, hogy az oda látogatók hiteles történelmi képpel jöjjenek majd ki onnan.

"Igen, ebbe mi bele akarunk szólni, és igen, ezt mi kontrollálni szeretnénk, erre tettünk javaslatot Lázár János államtitkár és Schmidt Mária (akit a kormány felkért a projekt vezetésére) felé is" – fogalmazott.

Heisler András arról is beszélt, mind a józsefvárosi emlékhellyel, mind a megszállási emlékművel, mind pedig Szakály Sándorral kapcsolatban határozott álláspontjuk van, ugyanakkor nyitottan várják a kormány javaslatait, és ha a kormány tud olyat javasolni, ami elfogadható a közgyűlés számára, akkor azt elfogadják.
 (MTI)

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése