2014. február 3., hétfő

A Gázai Apolló hihetetlen története

 Irta:Juhari Zsuzsanna(blog)

A Gáza-övezetben halászott Jouda Ghurab tavaly augusztusban, amikor egy sötét alakot vett észre a vízben. Olyan volt, mint egy megégett ember.

 

Ghurab egy életnagyságú bronzszoborra akadt, amit rokonaival együtt sikerült kiemelnie a vízből, szamárhátra rakták egy kosárban és a közeli házukba vitték.

Rövid időn belül híre ment a nagy fogásnak és csakhamar megjelentek a Hamász katonai csoportjának, az Al-Kasszámnak az emberei, és elvitték a szobrot – mondta el aBloomberg Businessweeknek Ghurab.

Ekkor a Gáza városban élő Jawdat Khoudary műkincskereskedő értesítette a Hamász kormányt a rendkívüli értékről, és a nagy lehetőségről. A Hamász rendőröket vezényelt ki Apolló felkutatására, amit meg is találtak Beit Lahiában egy házban.

Khoudary igyekezett megszervezni a szobor restaurálását, de a Hamásznak nem szívesen segít senki (ezért is nem tudta eladni azt senkinek). Gázát, az Egyiptom és Izrael közé beékelődött kicsiny tengerparti területet, jelenleg a Hamász irányítja, amit Amerika és az EU terrorista szervezetnek nyilvánított, vagyis bármilyen kapcsolat vele terroristák támogatásának minősülne.

Végül Thomas Bauzou, az Orléans Egyetem munkatársa vállalta, hogy véleményt mond, de ő is csak képeken nézhette meg Apollót, ami szerinte valamikor a Kr. e. 5-Kr. u. 2. században készülhetett.

A Gázai Apollónak elnevezett szobor 180 cm magas és mintegy 450 kilogramm súlyú. Rendkívüli jelentőségét az adja, hogy kevés bronzszobor maradt fenn az ókorból, mivel többségüket újrahasznosították, fegyvert, érmét, később harangot, ágyút készítettek belőlük. Az maradt meg, ami szállítás során a tengerbe veszett vagy vulkáni hamu borította be.

Legalább 60 millió fontot megér – mondta el James Ede műkincskereskedő a Bloomberg Businessweeknek. Csakhogy olyan zűrzavaros az eredete és a tulajdonosi háttere, hogy szinte semmit nem lehet vele kezdeni.

A Hamásznak most a szobor minden pénznél többet ér. A legkisebb együttműködés, legyen az egy külföldi együttműködéssel történő restaurálás, a Hamász nemzetközi elismerése előtt nyitná résnyire a kaput. A Hamász akár ki is állítaná a szobrot a turisták csalogatására, csakhogy a Hamász fundalista csoport, nem fogadja el a meztelen test látványát, márpedig Apolló meztelen és, bár hiányzik három ujja és a fél szeme, anatómiailag teljesen ép. De szerintük ez is megoldható, majd eltakarják az intim részeket – nyilatkozta a Bloombergnek Khoudary.

Ugyanakkor a szobrot még senki nem látta. A Hamász szóvivője azt mondta a Bloombergnek, biztonságos helyen van valahol Gazában.

Újabb csavar a történetben, hogy Bauzou szerint kizárt, hogy a szobrot a tengerben találták, nem ilyen lenne az állapota és a bronz elszíneződése, ha több évszázadot a sós vízben töltött volna. Nyilván máshol találták, de titkolják a lelőhelyet, mert a könnyebben értékesíthető darabokat a feketepiacon árulják

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése