2014. február 13., csütörtök

MAGYAR BÉKEFENNTARTÓK SZINÁJBAN SZÉTVERTÉK A KANTINT

Katonai bíróságon a helyettes államtitkár

Spirk József,Joób Sándor(Index)

Vádemelés után a Budapesti Katonai Bíróságon kezdődött eljárás a Nemzetgazdasági Minisztérium belgazdaságért felelős helyettes államtitkára ellen.

 Lenner Áron Márk négy éve békefenntartóként

 teljesített szolgálatot a Sínai-félszigeten, ahol egyszer elszabadultak az indulatok a kantinban.

 A szolgálati tekintély megsértése miatt akár több évre is lecsukhatják.

    Lenner Áron Márkot 2009 szeptemberében vezényelték egy 11 fős magyar csapat tagjaként Egyiptomba, hogy ott a Sínai-félszigeten csatlakozzanak a nemzetközi békefenntartó erőhöz. AzMFO, az úgynevezett Többnemzetiségű Erők és Megfigyelők egység vigyáz az izraeli–egyiptomi határterületen a békemegállapodás betartására. A 2200-as létszám összesen 11 ország katonáiból, rendőreiből áll össze.

A Honvédelem.hu híradása szerint Lennert hadnagyi rangban pénzügyi, személyügyi feladatok ellátására küldték ki. Az Index információi szerint a hadnagy egy részeg társasággal keveredett bele egy kantin szétverésébe. A vádemelésről és a bírósági ügyről megkérdeztük az NGM-et is, ám a minisztérium nem válaszolt.

A Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője, Nagy Andrea viszont arról tájékoztatta az Indexet, hogy Lenner Áron Márk, volt hadnagy ellen a Központi Nyomozó Főügyészség Budapesti Regionális Osztálya (akkori Budapesti Katonai Ügyészség) 2010. december 14-én szolgálati tekintély megsértésének bűntette miatt emelt vádat a Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsánál (akkori Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsánál).

A büntetőeljárás bírósági szakban jelenleg is folyamatban van. Ezek szerint több mint három éve zajlik az eljárás, és Lenner Áron Márkot ennek ismeretében nevezhették ki az NGM egyik vezetőjének.

Szolgálati tekintély megsértése

447. § (1) Aki

a) az elöljáró,
b) a szolgálatát teljesítő feljebbvaló, őr vagy más szolgálati közeg tekintélyét más előtt vagy feltűnően durván megsérti, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekményt több katona előtt vagy egyébként nyilvánosan követik el.

A 30 éves, jogász végzettségű Lenner a békefenntartói megbízatás után először a Józsefvárosi Közterület-felügyelet jogtanácsosa lett, majd 2011-ben került a Nemzetgazdasági Minisztériumba, ahol az Iparstratégiai Főosztály vezetőjévé, majd a tárca belgazdaságért felelős helyettes államtitkárává nevezték ki.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése