2014. február 23., vasárnap

UKRAJNA EGYIK RABBIJA  (chábád)

MENEKÜLÉSRE

 BÍZTATJA Az ukrán  ZSIDÓKAT

 

Moshe Reuven Azman rabbi arra bíztatja Kijev zsidó lakosságát, hogy hagyják el Kijevet, de lehetőleg az országot is – írja a Haarec. Timothy Snyder amerikai történész azonban úgy véli, a Janukovics és Putyin féle hatalom riogat a fasizmus visszatérésével, miközben például a kijevi rohamrendőröket úgy tájékoztatták, hogy “az ellenzéket a zsidók vezetik”.

„Nem akarom megkísérteni a sorsot – mondta a rabbi – folyamatosan érkeznek a figyelmeztetések, hogy megtámadhatják a zsidó intézményeket.” Moshe Reuven Azman – mint a Chabad rabbik általában, Oroszországgal, és annak vezetésével azonosul.

A kezdetben még viszonylag békés tüntetések a kormány elutasító magatartása után durvultak el, ekkor csatlakoztak szélsőjobboldaliak, köztük az ottani futballhuligánok kemény magja is, a tiltakozókhoz, és ekkor vették kezdetüket az erőszakos összecsapások. Nem lehet tudni, hogy valóban megalapozottak-e a rabbi félelme , de hogy érthetők, az bizonyos.

Ugyanakkor más források arról számolnak be, hogy zsidó fiatalok, a többi tüntetővel karöltve, a kormány elleni harcra szervezkednek.

A Haarec jelentése szerint a rabbi rendeletére bezárták a zsidó iskolákat, de a zsinagógában megtartják a napi három imát. Ugyanő közölte azt is, hogy az izraeli követség is óvatosságra int, és azt javasolja a zsidóknak: ne hagyják el otthonaikat.

Edward Dolinsky, az ukrajnai zsidó szervezetek föderációjának elnöke baljósnak nevezte a helyzetet és úgy nyilatkozott, hogy „kapcsolatba léptünk Avigdor Liberman külügyminiszterrel a közösség biztonságának érdekében”.

Legújabb jelentések szerint a felkelők uralják a várost, Janukovics elnök eltűnt.

*

Timothy Snyder amerikai történész, a térség kutatója cikkében arra hívta fel a figyelmet a kijevi eseményekkel kapcsolatban, hogy a Janukovics féle hatalom, a putyini posztszovjet vezetéssel együtt előszeretettel kelt olyan benyomást, mintha a tüntetéssorozat fasiszta jellegű volna, így próbálva mozgósítani a társadalom hagyományos antifasiszta ethoszát a demokráciát követelőkkel szemben: „Az orosz propaganda újra és újra azt sulykolja, hogy a majdani tüntetésekkel visszatért Európába a nemzeti szocializmus… Valójában pedig az ukrán rezsim, nem pedig az ellenzéke az, ami az antiszemitizmust eszközként használja. A rohamrendőröket úgy tájékoztatták, hogy az ellenzéket a zsidók vezetik. Tehát az ukrán kormány magának azt mondja, hogy az ellenfelei zsidók, nekünk pedig azt, hogy nácik” – írja Snyder. (Szombat) 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése