2014. február 18., kedd

BIRÁK ÉS PRÓFÉTÁK (36):NÁTÁN

DÁVID HÁZI PRÓFÉTÁJA

 

        Nátán, Dávid házi prófétája a legismertebb az ismeretlenek között. Könyvet nem hagyott maga után, még apja nevét sem tudjuk, de Sámuel könyvében feljegyezték elhíresült példálózását Dávidról, akit a szegény ember gidája elorzójának titulált, amikor elvette Urija feleségét, Bát-Sévát és a férjét a legelső frontvonalba küldette hadseregparancsnokával, Joávval azzal az egyenes utasítással, hogy ott halálát lelje. A történetet részletesen Sámuel könyvében találja meg az érdeklődő olvasó (2Sám 12. fejezet).

 

    Amikor Dávid házat (Szentélyt) akart építeni az Örökkévalónak, és Nátán beleegyezését kérte ehhez – a próféta azt mondta neki: „Tégy, amit akarsz, az Örökkévaló veled van” (2Sám 7,2–3). Azonban még azon az éjjelen az Örökkévaló megjelent a próféta előtt és kérte, mondja meg Dávidnak, ne ő építse Isten házát, hanem majd utódja, Salamon, a nagy király.

    Amikor Dávid aggkorában Adonijáhu pártot ütött, és meg akarta koronáztatni magát Dávid akarata ellenére – Nátán fontos szerepet töltött be az akció megakadályozásában. Ő és társa Gád, a látnok, központi szerepet töltöttek be Salamon kormányában is. Ő volt az, aki a csecsemő Salamont Jedidjának, Isten barátjának nevezte.

 

A Krónikák könyvéből tudjuk, hogy Dávid élettörténetét Sámuel valamint Nátán és Gád próféták írták le. Azt is tudják Bölcseink, hogy Sámuel könyvét – a próféta korai halála után – Nátán és Gád fejezték be. (Bává Bátrá 15,a). Két fia, Ázárjá és Závud, magas rangú tisztségviselők voltak Salamon király uralkodása alatt (1Kir 4,5).

 

Dávid, a nagyhatalmú és vérbő király szerette, tisztelte Nátánt és egy kissé... félt is tőle. Az egyik Midrás szerint Dávid kémeket küldött utána, tudják meg, hogy a próféta terjeszti-e a pletykát arról, ami a király és Bát-Sévá, Urija felesége között történt, és ha kitudódott volna, hogy terjeszti, megölette volna, de a próféta őrizte Dávid titkát... (Jálkut Hámáchiri, Zsoltárok 51,19)

 

Az említett Széder Olám tudatja velünk, hogy  Nátán és Gád segítettek Dávidnak elkészíteni a Szentély tervrajzát, amit azután Salamon kivitelezett és épített fel. (Széder Olám rábbá 20. fejezet)

 

Bár Dávid udvarában éltek és működtek hosszú ideig, Nátán és Gád mégis Salamon uralkodása alatt érték el karrierjük csúcsát. Egy ezoterikus Midrás elárulja, hogy Salamon trónja mellett, kétoldalt, volt egy-egy katedra,az egyik Nátánnak, a másik Gádnak (Midrás Ábá Gurjon 1). Amikor Salamon szökőévet akart beiktatni, összehívott hét idős bölcset, valamint Nátánt és Gádot és a tíz ember együtt volt a kívánt quorum, amely erre a feladatra alkalmasnak találtatott. (Midrás Smot rábbá 15,20). (Folyt.köv.)

 

* * *


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése