2014. február 22., szombat

Iványi Gábor: Hamis szavakban nem lehet hinni

 

"BALOG NÁLUNK TANITOTT; NINCS

ÖNÁLLÓ DÖNTÉSI JOGA..."

 

Az Iványi Gábor vezette Magyar Evangéliumi Testvérközösség tavaly szeptemberben gyűjtötte össze azt a tízezer támogatói nyilatkozatot, amely feltétele volt, hogy „bevett egyházzá” válhassanak. Ezzel állami támogatást szerezhetnének hajléktalanszállójuk, iskoláik fenntartásához. Balog Zoltán, az EMMI minisztere határozatban közölte: támogatja Iványiék kérelmét. A lelkész a 168 Órának arról is beszél, miért vállaltak szolidaritást a Mazsihisz bojkottjával a holokauszt-emlékév kapcsán. SÁNDOR ZSUZSANNA interjúja.

 

- Balog Zoltán humánügyi miniszter támogatja, hogy „bevett egyház” legyenek. Komoly siker?

– Nagyon örülünk neki. Ugyanakkor a minisztériumnak sikerült addig húznia a döntést, hogy a mostani kormányzati ciklusban már valószínűleg nem születhet végleges határozat rólunk. Ugyanis az EMMI javaslata után az Országgyűlés emberi jogi bizottságának is tárgyalnia kell ügyünket, sőt nemzetbiztonsági vizsgálatnak is alávethetnek minket. Ha mindezen túljutunk, a parlamentnek kétharmados többséggel kell megszavaznia kiemelt egyházi státusunkat. Hosszú hónapok fognak még eltelni, mire a választás után megalakul az új parlament, s újra napirendre kerülünk. Csakhogy nekünk addig is fenn kell tartani valamiből az intézményeinket.

– Önök tavaly október elején nyújtották be kérelmüket az EMMI-hez. Mostanáig voltaképp mit vizsgált a tárca?

– Nem tudjuk. Elvileg nekik azonnal ki kellett volna jelölniük egy szakértő testületet – amely akár egyfős is lehet –, hogy elvégezze az „átvilágításunkat”. Azaz ellenőrizze, van-e liturgiai hitvallásunk, végzünk-e egyházi tevékenységet, és működünk-e már húsz éve Magyarországon.

– De hiszen egyházukat több mint negyven éve bejegyezték...

– Sőt, miután eredetileg a metodista egyházból váltunk ki, hitelvünknek százéves hagyománya van itthon. A szaktárca mégis kezdeményezte ellenünk a vizsgálatot. Pontosabban az előírt határidő rég letelt, ám az eljárást még el sem kezdték. Többször fordultunk levélben hozzájuk, majd február elején meglepetésünkre közölték: a minisztériumi vizsgálat már lezárult. Hozzátették: az általuk felkért szakértő véleményét nem találták eléggé megalapozottnak, ezért azt nem fogadták el. Elhűlve olvastuk. Az állítólagos szakértő ugyanis nálunk nem járt, jelentését sem ismerjük.

– Sikerült kinyomozni a titokzatos szerző titkos írását?

– Felszólítottuk az EMMI-t: tegyen eleget kötelességének, hozza nyilvánosságra az elkészült vizsgálat jegyzőkönyvét. Válaszként elküldték a szakértő kirendeléséről szóló határozatukat, ám abból a vizsgálatvezető nevét kihúzták. Az eljárás mélységesen törvénysértő volt! Ezen az sem változtat, hogy Balog Zoltán utólag gesztust tett. Egyébként az egyházi törvény alkotmánysértő módosításai miatt mi már korábban a strasbourgi bírósághoz fordultunk. Úgy hallottuk, február végén javaslatot fogalmaznak meg a kormánynak.

– Lehet, azért is állt hirtelen önök mellé Balog, mert a választások előtt a jobboldali vezetés javítani szeretne külföldi megítélésén?

– Elképzelhető. A kormány hivatkozhat arra, lám, ők tiszteletben tartják a vallásszabadságot, Strasbourgnak tehát nincs miért foglalkoznia a magyar egyházügyi törvénnyel. Persze azt sem zárhatom ki, hogy egykori kollégámnak feltámadt a lelkiismerete, ezért módosított a velünk kapcsolatos korábbi véleményén. Balog Zoltán – mielőtt politikai pozíciót vállalt volna – református lelkészként az egyházunkhoz tartozó Wesley János Lelkészképző Főiskolán tanított. Közös lelkészi szolgálaton is voltunk. Egyik hozzátartozója jelenleg is az evangéliumi közösségünknél dolgozik. A miniszter úr nagyon jól ismeri hitéleti tevékenységünket. Hogy ennek ellenére hónapokig vizsgáltatott s megalázó procedúrának is kitett minket, azt jelzi: nincs önálló döntési joga a miniszterelnök mellett.
(Forrás: 168 óra).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése