2014. február 25., kedd

LÁZÁR A "HONFITÁRSAK ÉS POLGÁRTÁRSAK" LAKOMÁJÁN

"KUDARC FENYEGET" ,MONDJA AZ

ÁLLAMTITKÁR ÉS A MAZSIHISZRE MUTAT

Az államtitkár szerint kudarccal fenyeget az 1944-es holokauszt-emlékév megünneplése.

A Mazsihisz magyar kormánynak küldött ultimátuma nem lesz képes megbontani azt az egységet és szimbiózist, amelyben hosszú évek óta élünk Gyulán vagy Hódmezővásárhelyen minden zsidó honfitársammal - jelentette ki Lázár János. Az államtitkár a Gyula TV kérdésére azt mondta: úgy tűnik, kudarccal fenyeget az 1944-es holokauszt-emlékév megünneplése a Mazsihisz ultimátuma miatt, amely jelentősen megosztja a magyar társadalmat.

A magyar kormány 2013-ban minden döntést meghozott azért, hogy minden magyar polgártársunk közös vesztesége előtt, az 1944-es magyar holokauszt előtt méltóképpen tudjunk fejet hajtani, megemlékezni az áldozatokra. Ez a törekvésünk úgy tűnik, kudarccal fenyeget - tette hozzá. Lázár János kiemelte: a Mazsihisz ultimátuma többekben aggodalmat kelt, és szerinte nem befolyásolja jó irányban a zsidók és a magyarok együttélését, ami több száz éven át sikeres volt a Kárpát-medencében.

„Azt remélem, hogy például a helyi zsidó közösségek, a helyi önkormányzatok az együttélés hosszú emlékeire és a jelenlegi hétköznapjaira való tekintettel meg fogják találni a közös emlékezés módját. Hiszek a helyi közösségek és leginkább a helyi önkormányzatok bölcsességében, és azt remélem, hogy az ultimátum csupán egy politikai akció része, és nem lesz képes megbontani azt az egységet és szimbiózist, amelyben élünk itt hosszú évek óta Gyulán, vagy éppen Hódmezővásárhelyen minden zsidó honfitársammal együtt" – mondta. mondta.

Mint ahogy arról beszámoltunk, korábban a Mazsihisz közgyűlése döntött úgy, hogy egyelőre nem vesz részt a holokauszt-emlékév kormányzati programjain. Arra kérték Magyarország miniszterelnökét, állítsa le a Szabadság térre tervezett német megszállási emlékmű felállítását, állítsa le a józsefvárosi Sorsok Háza-projektet és "közéleti-szakmai megnyilvánulásai miatt" váltsa le a Veritas kutatóintézet éléről Szakály Sándort.

Korábban Krausz Tamás történész a kormányfőnek írt nyílt levelében arra emlékeztetett, hogy már nem lehet „a magyarokkal szemben álló zsidók táborába” kényszeríteni azokat, akik ellenzik a történelem meghamisítását, az egész ócska kirekesztő gondolkodást". A magyarok nagyobbik fele már nem fogadja el azt, amit Lázár János az ún. zsidó kerekasztal után mondott, hogy tájékoztatni fogja Orbán Viktort, aki „minden magyar honfitársunknak és zsidó polgártársunknak” kíván válaszolni. (hIRTÉVÉ)

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése