2014. február 9., vasárnap

VALÓSZINÜ: "EZ A JOBBOLDAL NEM AZ A JOBBOLDAL"

Horthy posztumusz bíróság elé idézése

megkontrázhatja az Alaptörvényt

 

Sokan vélik úgy, hogy a néhai kormányzó csak a hidegháború kitörése és Sztálin szeszélyének köszönhetően úszhatta meg a személyes felelősségre vonást.

 A Hetek értesülései szerint meglepő pert terveznek neves, többnyire baloldalinak tartott magyar történészek. Népirtásban való részvétel miatt folytatnának le eljárást  Horthy Miklós ellen, mivel úgy vélik, hogy a néhai kormányzó csak a hidegháború kitörése és Sztálin szeszélyének köszönhetően úszhatta meg a személyes felelősségre vonást. A történész körökben nem ismeretlen posztumusz per időpontja még nem dőlt el, de szóba került, hogy március második felében, a kormány által tervezett Szabadság téri szobor felavatásával egy időben zajlana.

 

Mindez nyilván tudatos fricskája lenne a kormány emlékezetpolitikájának, amely 1944. március 19-ét, a német megszállást tartja fordulópontnak Magyarország történelmében. Ha a történészekből álló bíróság kimondja, hogy Horthy bűnös népirtásban, és a bűncselekmények egy része a német megszállás előtti időszakokban is megtörtént, akkor a Fidesz-KDNP kétharmados szavazattöbbségével elfogadott Alaptörvény történet-filozófiáját érné súlyos támadás.

A március nemcsak emiatt lehet rázós a kormánynak, hanem mert a „Magyarországon újjáéledt antiszemitizmus elleni tiltakozás és harc” részeként az Európai Rabbinikus Központ is e hónapban rendezi közgyűlését Budapesten. A konferencia, amelyet a magyar kormánnyal együttműködve szerveznek meg, 2014. március 24-25-én lesz, és Európa minden részéből rabbik százai vesznek részt rajta. Ha a kormány addigra sem tud megállapodni a magyar zsidóság prominenseivel, akkor súlyos nemzetközi botrányt okozhat, ha a hazánkba érkező rabbik egyebek mellett tiltakoznának a Szabadság téri emlékmű ellen és szolidaritásukat fejeznék ki a Mazsihisz holokauszt emlékévvel kapcsolatos bojkottja mellett. 

A Hetek forrása szerint Orbán Viktor egy belső, zártkörű fórumon már beszélt a kormány és a zsidóság közötti konfliktusról. A Magyarország Barátai Alapítvány tanácskozásának nem publikus részében (ezen volt jelen a hetilap informátora) a miniszterelnök-pártelnök a kormánnyal szimpatizáló személyiségek előtt vázolta, hogy milyen konfliktusokra számít amerikai-magyar, német-magyar, illetve a magyar jobboldal kontra zsidóság relációkban. Ez utóbbiról elmondta, hogy a magyar zsidóság egy része azért baloldali, mert a nagyszüleik ellen elkövetett bűncselekmények jobboldali kormányok idején zajlottak. Orbán szerint ezen zsidók helytelenül tesznek egyenlőségjelet a jelenlegi és az akkori jobboldal közé, és a magyar kormányt a zsidósággal kapcsolatos ügyekben érő támadások egy része is erre vezethető vissza. 

Hetek / H. Zs.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése