2014. február 7., péntek

 A HETI SZAKASZ(4) - TECÁVE  -2014

IRJA:SMUÉL GLITSENSTEIN, rabbi

Nincsenek véletlenek

 

Minden ember, aki héderbe, vagy jesivába járt ismeri Rási történetét , ami e heti szakaszunkhoz kapcsolódik.  Rási (RABBI Slomó Jicháki – 1040-1105 nevének röviditése) egy nagyon nagy tudású bölcs, és istenfélő ember volt.

 Mindig nagyon vigyázott szeme tisztaságára, hogy ne nézzen, ne lásson olyasmit, ami a léleknek árt, ami tilos, vagy káros.  Egyszer, ahogy az úton ment, meglátott egy nemes hölgyet, aki arra lovagolt éppen, díszes köntösében. .  Miután a hölgy tovatűnt,  Rásit nagyon bántotta, hogy miért kellett neki ezt látni, zavarta őt, mintha bűnt követett volna el.

  Sokáig emésztette magát, míg egyszer csak találkozott  heti szakaszunkban a  főpap, kohen gadol, ruházatának leírásával.  Részletesen bemutatja a ruhákat az Irás, kivéve egyetlen darabot, az éfod-ot(amit vagy mellénynek, köténynek vagy vállköntösnek forditanak) , amiről nehéz elképzelni, milyen is lehet pontosan. Ekkor Rási megértette, hogy akkor, a nemes hölgyön ő éppen  egy ilyen kötényfajtát látott, és a Jóisten azért mutatta neki, azért hívta fel rá a figyelmét, hogy most részletesen leírhassa a hiányzó ruhadarab mikéntjét.

Rási története eszünkbe juttatja a nagy Baal Sem Tov szavait, aki azt mondja: „kol má sejehudi roé vesoméá  - laavodát Hashem” „Minden, amit a zsidó lát és hall,  az istenszolgálatra való, arra kell használni".

 

Ez azt jelenti, hogy minden dolog okkal és céllal van az életünkben, mindenből tudunk tanulni, mindennel tudunk kezdeni valamit. Valami módon az összes esemény segít az életünkben, gyarapodhatunk általa. Talán csak sok évvel később fogjuk tudni, mire volt jó, mi  haszna  volt egy-egy „véletlen” eseménynek. 

A Talmudban a Szombat traktátusában, bölcseink azt mondják, a világon semmi sem fölöskeges, hiábavaló.  Ahogyan az autó  motorjába sem építenek be felesleges alkatrészeket, éppúgy az Örökkévaló, aki tökéletes, sem tesz a „gépezetbe” oda nem illő dolgokat. Minden, ami ott van szükséges és elégséges.  Az embernek csak azon kell gondolkodni, hogyan használhatja fel a kapott információt  és vagy eszközt - az isteni cél érdekében.

Ha valaha az életben olyasmit látsz, hallasz, vagy tapasztalsz, ami elbizonytalanít, ne hagyd el magad!

 

Tudd, hogy nem véletlen, és legyél nyugodt! Kezdj gondolkodni, hogyan fordíthatod isteni célra!

(Forrás:Nagyfuvaros Press)

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése