2014. február 28., péntek

A rebbe és én (27)

Tanuljanak a nők is!

 

Jekutiél Farkas rabbi neves magyar származású haláchikus szaktekintély, Jeruzsálemben, Izraelben él. Ő és a felesége az 1970-es években került kapcsolatba a Chábáddal. 1980-ban audiencián jártak a Rebbénél.

 

„Az asszony a ház oszlopa, minden rajta múlik – lesz-e az otthonból chászid otthon, Chábád-otthon, vagy megragadunk egy másik úton?” – kezdi visszaemlékezését Farkas rabbi, az audienciáról, melyen feleségével, és két gyermekükkel vettek részt. Miután átadták a Rebbének a kéréseik és kérdéseik hosszú listáját, a Rebbe odafordult Farkasnéhoz fordult és azt mondta:

„Úgy informáltak, hogy te az unokája vagy a néhai Ámrám Blau rabbinak, élj sok hosszú éven át, aki levelezésben állt velem, és tanulta a Chábád-tanításokat, Tánját, a Likuté Torát és így tovább. Makacs ember volt – ilyen volt ő –, és sikeres: sikeres az otthonában, a családjában – efelől nincs kétség, láthatjuk, hogy így van.” – mondta a Rebbe, aztán folytatta. „De az utcán is sikert hozott neki a makacssága. És mivel te az unokája vagy, elszántan terjesztened kell az eszmét, hogy a nőknek is tanulniuk kell a chászid tanításokat, mert azok kapcsolódnak a fontos micvákhoz, melyekre a nők kötelesek.”

„A Rebbe egész beszédet intézett hozzánk” – idézi fel Farkas rabbi az eseményeket.

„Amint a Széfer háchinuch bevezetése mondja” – folytatta beszédét a Rebbe. „»Az egyik ilyen micva az Örökkévaló szeretete és félelme«. És Maimonidész ezt írja: »Hogyan képes az ember szeretni és félni az Örökkévalót? Azáltal, hogy olyan dolgokról elmélkedik, melyek az Örökkévaló szeretetére vezetik.« És míg az Álter Rebbe úgy látja jónak, hogy az asszonyok azokat a micvákat tanulják, melyekre kötelezve vannak, te elszántan hirdesd, hogy az asszonyok tanulják a chászid tanításokat, azokat a diskurzusokat, melyek az Örökkévaló félelmét és szeretetére indítanak. Ez még jobban meg fogja növelni az Örökkévaló áldásait.” – A Rebbe ezután egy nagyon különleges áldást adott Farkasnénak.

„Az audiencia során a feleségem különleges áldásokat kapott. Ami ezután történt, az nyilvánvaló… Az otthonunk átalakult. És a feleségem rendíthetetlenül végezte a dolgát. Most egy szigorúan vallásos iskolát irányít, a legszigorúbb jeruzsálemi vallási közösségek számára, ő vezeti a háztartástani munkaközösséget, és erről tanítja az osztályokat. Akárhová megy, ha a szülők otthonába is, hiába mondják neki, hogy hagyja abba… beteljesíti a küldetését.”

„Rebbe mondta nekem, hogy terjesszem az »Örökkévaló szeretetét és félelmét«” – szokta mondani Farkasné, amikor ellenző vagy értetlenkedő reakciókra válaszol.

„A mai napig teszi” – fejezi be felesége küldetésének történetét Farkas rabbi „És hála legyen érte az Örökkévalónak, aki segítse őt továbbra is az útján!”

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése