2014. február 24., hétfő

SUCHMAN ÉS A MAGYAR NEMZET MEGENGEDIK...
"Egyelőre maradnak a Mazsihisz vezetői"

Egyelőre nincs napirenden olyan közgyűlés összehívása, amely a Mazsihisz vezetőinek leváltását célozná – értesült a Magyar Nemzet Suchman Tamástól. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) volt alelnöke – aki korábban lemondásra szólította fel a vezetőséget – hangsúlyozta, véleménye az ügyben nem változott, most azonban az elsődleges feladat az, hogy kielégítő válasz szülessen a szervezet és a kabinet között felmerült vitás kérdésekben.

 

Emlékezetes, a Mazsihisz február 9-i közgyűlésén úgy döntött, mindaddig bojkottálja a holokauszt-emlékév programsorozatot, amíg nem állítják le a Sorsok Háza-, illetve német megszállási emlékmű projektet és távolítják el Szakály Sándort a Veritas Történetkutató Intézet éléről. Másnap a Mazsihisz vezetői levelet juttattak el Orbán Viktor miniszterelnökhöz, amelynek tartalma és hangvétele eltért a közgyűlés határozatáétól. Már nem került benne szóba a bojkott lehetősége és Szakály Sándor eltávolítása, a német megszállási emlékmű tekintetében pedig jóval enyhébb kritikát fogalmaztak meg.

Suchman, aki korábban MSZP-képviselő és miniszter is volt, a Mazsihisz levelezési listájára küldött levelében úgy fogalmazott, hogy a szervezet vezetői ezzel „elárulták a megbízóikat, méltatlanná váltak a tisztségükre”. Suchman megerősítette, a Mazsihisz a német megszállási emlékművet és Szakály Sándor személyét egyértelműen elutasítja, a Sorsok Háza esetében azonban van miről egyeztetni a kabinettel.

 

Megismételte, nincsenek ambíciói a szervezeten belül.

 

Ismeretes, Orbán Viktor múlt héten küldött levelet a Mazsihisz vezetőségének, amelyben azt javasolta, hogy a vitás kérdéseket a választás után rendezzék. A kabinet a napokban március 19-ről május végére módosította az emlékmű megvalósításának

határidejét, a másik két feltételre egyelőre nem reagált.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése