2014. február 13., csütörtök


ZOLTAI: „AZ IZRAELI NAGYKÖVET

 HELYETTÜNK NE NYILATKOZZON”

2014. FEBRUÁR 12 (mti) 

 

Nem jelent visszalépést a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) közgyűlésének határozataihoz képest a miniszterelnöknek írt levél – jelentette ki Heisler András szerdán Budapesten.

A Mazsihisz elnöke egy más témában tartott sajtótájékoztatón kérdésekre válaszolva elmondta: továbbra is ellenzik a Sorsok Háza és a német megszállás emlékműve megvalósítását, valamint arra kérik a kormányzatot, hogy váltsa le Szakály Sándor történészt a Veritas intézet éléről.

Azzal kapcsolatban, hogy Suchman Tamás, a Mazsihisz korábbi alelnöke az Orbán Viktornak írt, szerinte a közgyűlés határozataihoz képest visszalépést jelentő levél miatt lemondásra szólította fel a Mazsihisz vezetőit annyit mondott: a hitközség egy demokratikus szervezet, amely meg fogja oldani a problémát.

Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz ügyvezető igazgatója ugyancsak kérdésre reagálva hangsúlyozta: nem értenek egyet Izrael magyarországi nagykövetének azzal a kijelentésével, amely szerint elhamarkodott volt az a döntés, amelynek értelmében a Mazsihisz nem vesz részt a Holokauszt-emlékévben.

“Minden tiszteletünk az izraeli nagyköveté, de mi egy független magyarországi hitközség vagyunk. A kapcsolatunk nagyon jó az izraeli követtel, de helyettünk ne nyilatkozzon, ez a mi dolgunk, nem értünk vele egyet” – fogalmazott.

A Mazsihisz a vasárnapi közgyűlésén döntött arról, hogy a szervezet a jelen körülmények között nem vesz részt a Holokauszt-emlékév kormányzati programjaiban. Ugyanakkor a Mazsihisz vezetősége hétfőn levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek, amelyben alternatív megoldásokat javasol.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése