2014. február 13., csütörtök

400 ezer lakos, 3000 zsidó, 10 ezer zsidó vendég + CHÁBÁD

 

KÓSER KOSZT ÉS TFILLIN – A SZOCSII OLIMPIÁN

 

Ezekben a  napokban a világ Szocsira figyel, erre a tengerparti orosz városra, ami régóta kedvelt színhelye a családi nyaralásoknak. A városba érkező vallásos zsidóknak azonban komoly kihívásokkal kellett szembenézni – mostanáig. A téli olimpiára azonban Szocsi zsidó arca is megváltozott.

 

A 400 ezres városban mindössze egy rabbi működik: a Szocsi-i chabad küldött, Ari Edelkopf. Zsinagógája az egyetlen működő imaháza a 3000 fős zsidó közösségnek, akiknek többsége asszimilálódott. Komoly fejlesztésre volt hát szükség, hogy megfelelően fogadhassák a 2014-es téli olimpiára érkező több tízezer zsidó látogatót: nézőket és olimpikonokat egyaránt.

Egy évvel ezelőtt kezdtek hozzá a munkához, amelynek eredményeként az olimpiára érkezőket öt zsidó információs központ, három helyszínen működő zsinagóga és tizenhárom rabbi várja. Az újonnan kiépített infrastruktúra nem csak a sportrendezvényre érkezőket szolgálja ki – ezen keresztül mutathatja meg az egész világnak az Oroszországi Chábád-kapcsolatú Zsidó Közösségek Szövetsége azt a hatalmas munkát, amit a volt szovjet tagállamok zsidó reneszánszaként emlegetnek.


Moszkva egyik vezető chábád rabbija, Boruch Gorin rabbi a JTA kérdésére elmondta, hogy a Szocsiban felállított intézmények az oroszországi chábád mozgalom képviseleteként is működnek. „Szocsiban ott lesz a nemzetközi média, politikusok, vezető sportolók. Nagyon fontos, hogy bemutassuk, mi is ott vagyunk a térképen és hogy az orosz zsidóságban megújulás zajlik.”
A zsidó látogatók számára naponkénti imákat, szombati étkezéseket, tfilinrakási lehetőséget, és  napi kóser étkezést biztosítanak. Az Edelkopf rabbiházaspár szervezésében eddig 7000 adag ételt készítettek elő. Egy hónapja működik az angol nyelvű jewishshochi.com, ami naprakész információval látja el az olimpiára érkező látogatókat és sportolókat. Az előkészületek első lépéseként egy évvel ezelőtt megkezdték a város zsinagógájának felújítását, valamint beszereztek egy új Tóra-tekercset is. A felújított zsinagógában fogják megtartani azt az ünnepséget, amellyel a helyi közösség köszönti a zsidó sportolókat.
Ahogy annyi minden másban az orosz zsidóság életében, az olimpia zsidó infrastruktúrájának felállításában is élen járt a chábád közösség. Szocsiban egy viszonylag fiatal zsidó közösség él, hiszen a városban a 20. századig nem éltek állandó zsidó lakosok. Edelkopf rabbi, aki 12 évvel ezelőtt, 24 éves korában érkezett Szocsi-i állomáshelyére, bízik benne, hogy az olimpiai fejlesztések hosszútávon is segítik majd a közösség magára talál
ását.

(fORRÁS:JTA via zsido.com)

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése