2014. február 15., szombat


Kérdezd a Rabbit
:HOVÁ TÜNT A TÖBBI 603 ?


Kedves Rabbi!

Arra volnék kíváncsi, miért csak 10 parancsolatot ismer a világ a 613-ból?
Üdvözlettel:
József

Kedves József!
Gondolom, azért ezek a legismertebbek, mert ezek lettek a legnagyobb „felhajtással átadva”. A Tóra-Biblia ugyanis leírja, hogy ezeket Isten közvetlenül nyilatkozta ki a zsidó népnek, nem úgy, mint a maradék 603-at, amelyet Mózes közvetítésével adott.

    (Persze ezt is a zsidók „szúrták el”, ugyanis az eredeti terv szerint mind a 613 az első 10 mintájára lett volna kinyilatkoztatva, de a zsidók annyira megijedtek a kinyilatkoztatással járó nyomástól, hogy arra kérték Mózest, hogy szóljon Istennek, hogy mostantól legyen csak ő a kapcsolattartó – lásd: 2Mózes 20:18.)
„És az egész nép látta a mennydörgést, a lángokat és a harsona hangját és a hegyet, amint füstölög; midőn látta a nép, megrendült és megállt a távolban. És mondták Mózesnek: Beszélj te velünk, hogy halljuk, de ne beszéljen velünk Isten, hogy meg ne haljunk. De Mózes mondta a népnek: Ne féljetek, mert azért, hogy megkísértsen benneteket, jött az Isten és azért, hogy legyen az ő félelme rajtatok, hogy ne vétkezzetek. A nép tehát állt a távolban, Mózes pedig odalépett a felleghez, ahol az Isten volt.”


Üdv

 
Köves Slomó rabbi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése