2014. március 2., vasárnap

  LOGIKUS  KÖVETKEZMÉNY? INDUL A SCHNORR!

FoII

     A JÖVÖ HÉTEN KEZDŐDIK

   -  (DE) TÖBB ÉVIG TARTHAT

rrás: Europress/Getty Images/Sean Gallup

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) a jövő héten dönthet arról, hogy felállít-e egy bizottságot a holokauszt-emlékév körüli vita miatt visszaadott pályázati pénzek pótlására. A szervezet elnöke szerint már 250 millió forintra nőtt a visszaadott pályázati pénzek összege.

A VS.hu birtokába jutott lista alapján mostanra már legalább 220 millió forintot adtak vissza zsidó és nem zsidó civil szervezetek, magánszemélyek és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége. Heisler András Mazsihisz-elnök szerint az összeg ennél magasabb: szombat este a Bálint Házban már 250 millió forintról beszélt.

Eközben Mazsihisz-közeli forrásoktól azt az információt kaptuk, hogy a vezetőség tervbe vette egy bizottság felállítását, amelynek az a feladata, hogy pénzt gyűjtsön az emlékév programjainak a megtartására. A Mazsihisz még múlt héten küldött egy körlevelet a tagságnak, amelyben azt írta, hogy hazai és nemzetközi adománygyűjtésbe kezd, mert pótolni szeretné azokat az állami pénzeket, amelyekről a Mazsihisz és a bojkotthoz csatlakozó civilek lemondtak.

Most úgy néz ki, a Mazsihisz a jövő hét folyamán tárgyalhat a kérdésről. Forrásaink úgy látják, a tagság(?) nagy valószínűséggel az ügy mögé fog állni. A bizottság a tervek szerin a Mazsihisz égisze alatt, de attól függetlenül fog működni, és kiegészül egy hivatásos adománygyűjtővel is.

A következő hetek feladata, hogy a civilek részvételével megválasszák a bizottság tagjait, majd az illetékesek összeállítsák a pályázati adatbázist, és felvigyék az összes érintett szervezetet és finanszírozásra váró projektet a rendszerbe. A holokauszt-emlékév programjainak kezdetéig már csak rövid idő van hátra, ezért addigra biztosan nem sikerül minden forrást pótolni. Feltehetőleg az év végéig tart majd az adománygyűjtés, és folyamatosan lesznek kifizetések.(Ahogy mi a báldóverokat ismerjük – ez több évig fog tartani – a szerk).

Heisler nyilvánosan még mindig úgy fogalmaz, hogy bízik abban, sikerül megtalálni a kormánnyal a közös hangot. Orbán Viktor azt kérte a Mazsihisztől, hogy a választásokat követően – húsvét után – tárgyalja vele újra a kérdéseit. Amíg erre sor nem kerül, addig a Mazsihisz tartja magát a február 9-én meghozott közgyűlési határozatához: nem kapott megfelelő választ három kérésére, így nem vesz részt a holokauszt-emlékév keretében egyetlen olyan programon sem, amelyet a kormány rendez.

*

Mit akar a Mazsihisz?

A Mazsihisz azt várja a kormánytól, hogy váltsa le Szakály Sándor történészt, aki idegenrendészeti eljárásnak nevezte a zsidók első, 1941-es deportálását. Emellett követeli a fővárosi Szabadság térre tervezett német megszállási emlékmű építésének leállítását és azt, hogy a Józsefvárosi pályaudvarra tervezett Sorsok Háza tartalmi kialakításába érdemi beleszólása lehessen. A szervezet közgyűlési határozata szerint a Mazsihisz csak akkor vesz részt mégis az emlékév állami eseményein, „ha a magyar kormány a holokauszt emlékezetével és feldolgozásával kapcsolatos gyakorlatán jelen határozat(unk) figyelembevételével változtat.”

Bár Heisler András Mazsihisz-elnök a közgyűlés után még azt mondta, hogy az említett mondat elég nagy mozgásteret ad a kormánynak, mazsihiszes forrásaink mostanra úgy állnak a kérdéshez, hogy csak akkor csatlakoznak a programhoz, ha a kormány maradéktalanul teljesíti mindhárom kérésüket. A tervezett emlékművet történelemhamisításnak látják, így az nem lesz számukra elfogadhatóbb mindössze attól, hogy később készül el.

 

(Forrás: Vs.hu/Hirling Bálint)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése