2014. március 7., péntek

 

Nyolc ország, nyolcvanöt gyerek, 9 "MAGYAR" , 7 nap

Bár micva Izraelben: élmény egy életre  

 

Nyolc ország, nyolcvanöt gyerek,  kilenc  "magyar" , hét nap – egy utazás keresztül Izraelen, amit a résztvevők sosem felejtenek el. „Ezt nem lehet szavakkal leírni. Ha egy életre szóló élményt akarsz adni a gyerekednek, ide el kell küldeni” – mondta Hurwitz Dvora Leah, a magyar csoport vezetője.

 

A Keren Moreset haKotel Hamaravi és a Moreset Europian Jewish Youth szervezetek közös programján 12-14 év közötti zsidó gyerekek érkeztek Izraelbe Európa minden szegletéből Franciaországtól kezdve, Magyarországon át Oroszországig. Az egyhetes programon bejárták Izraelt, ízelítőt kaptak a zsidóságból és megismerkedtek egymás közösségeivel.

A kilenc fős magyar csoport tagjai az Alef Kids Alapítvány BMC (Bár/Bát micva klub) programjának résztvevői közül kerültek ki, akik már hónapok óta készültek erre a különleges utazásra. A csoportot Hurwitz Dvora Leah és Faith Aser kísérték, akiket szintén magával ragadott a program, ami varázslatosan hozta össze a különböző nyelvet beszélő, de közös gyökerekből táplálkozó csoportokat.

A program csúcspontja csütörtökön volt, amikor közös bár micva és bát micva ünnepséget rendeztek a résztvevőknek, akik tfilint illetve gyertyatartót kaptak ajándékba. „Dobokkal, énekelve vonultunk le a Falhoz, ahol különleges ünnepség várt ránk.” – meséli Hurwitz Dvora Leah. Az ünnepségen részt vett Izrael askenáz főrabbija, David Lau és a siratófal rabbija, Smuel Rabinovitz is. A program végén három kiválasztott gyerek tolmácsolta a rabbiknak a csoport köszönetét, akik közül ketten is a magyar csoportból kerültek ki: Stern Lili és Szalai Sára megilletődve, de nagyon büszkén vállalta a feladatot.

 Egy hét alatt beutazták az egész országot – a programok között a Maszada megmászásától kezdve, a dzsipes kiránduláson át Jeruzsálem bebarangolásáig ezernyi izgalmas kaland várta a gyerekeket. „Láttuk a hegyeket és a vizeket, a hajnalt és a naplementét, hideget, meleget, bejártuk az országot északtól délig és vissza.” – lelkendeznek a résztvevők. „Nem lehet elmondani, milyen, amikor ülsz a sátorban, a sivatag közepén, mint Ábrahám ősapánk, vagy amikor a Kinereten csónakázva mindenki együtt énekel.”

 (Gut Sábesz, Budapest

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése