2014. március 13., csütörtök

      "-----meghökkentő, hogy a Mazsihisz egy ártatlan rabbigyülés elhalasztását kérte..."
        OBERLANDER RABBI: "AGGASZTÓ
      AMIT A MAZSIHIS MŰVEL"!

Helytelen, hogy a Mazsihisz vezetőinek identitását leginkább az antiszemitizmus elleni harc határozza meg, és meghökkentő, hogy a szervezet egy ártatlan rabbigyűlés elhalasztását kérte tőle – bírálja a neológ hitközségek szövetségét a Heti Válasz holnapi számában Oberlander Báruch ortodox rabbi.

„Aggasztónak tartom, ha egy öndefiníciója szerint vallásos zsidóságot képviselő szervezet, mi több, hitközségek »szövetsége«, elnök, igazgató és néhány rabbi úgy hallatják hangjukat a nyilvános térben, hogy megszólalásaikban a zsidó valláshoz köthető tartalom legkisebb tápláló morzsája sem fedezhető fel" - írja Oberlander Báruch, a Budapesti Ortodox Rabbinátus vezetője a Heti Válasz legfrissebb számában.

A magyarországi lubavicsi mozgalom alapítójaként a szerző azért ragadott tollat, mert - bár elismeri, hogy mindenkinek lehet véleménye a német megszállási emlékműről vagy a tervezett holokausztmúzeumról -, helytelennek tartja, ha egy zsidó közösségi vezető ezt teszi mondanivalónk központi üzenetévé.
„Hosszú ideig bízhattunk abban, hogy a Mazsihisz vezetői mindvégig érzik, hogy az emlékmű stb. ügye, sőt még az antiszemitizmus elleni fellépés sem válhat a zsidóság központi üzenetévé. A minap azonban kaptam egy szomorú, régi reflexeket idéző, majdhogynem feddő hangú hivatalos(!) levelet. Ez sajnos minden kérdőjel nélkül arra engedett következtetni, hogy hosszú idő után újra kihunyt a józan önreflexió lángja" - írja.

A továbbiakban azt részletezi, a levélben miként szólította fel őt a Mazsihisz vezetése arra, hogy halassza a március 25-re tervezett budapesti rabbikonferenciát az április 6-i választások utánra, arra való hivatkozással, hogy az esemény „a parlamenti választásokba történő közvetlen beavatkozás lenne", és növelné az antiszemitizmust.

Arról, hogy a Mazsihisz szerint melyik párt támogatottságát erősítené a rabbikonferencia, és elhalasztják-e a tanácskozást, részletek a Heti Válasz mai számában.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése