2014. március 25., kedd

TETEMREHIVÁS ROHONCON

MÉG KERESIK

a meggyilkolt 200

 zsidó muszos   tetemét

Vadász Gábor  (Galamus csoport)




Március 24-én volt a 69. évfordulója annak, hogy a Kőszegről az ausztriai Rechnitzbe (Rohoncra) szállított, kb. 200 beteg magyar munkaszolgálatost 1945 nagyszombatjának éjszakáján a mulatozó helybéliek, a kereszt alakú pajta közelében, szórakozásból leöldösték, köztük apámat és ikertestvérét is. Sírjukat, ennek a mintegy nyolctonnányi emberi maradványnak a helyét, azóta sem találják! Pedig anyám már 1945 óta, meg-megújuló erővel kerestette e sírokat, mindhiába, a helybéliek mindent a hallgatással próbáltak elfeledtetni.

 

Voltak és vannak azonban jó szándékú rohonciak, akik RE.F.U.G.I.U.S. néven emlékezetet ápoló egyesületet hoztak létre, ami a kereszt alakú pajtánál emlékhelyet alakított ki, ahol évenként megemlékeznek a megtörtént szörnyűségről. Március 23-án is megtartották az évente megismételt megemlékezést, ahol többek között az eizenstadti katolikus püspök is emlékbeszédet mondott.

 

Két évvel ezelőtt, többek között a rohonci áldozatokra is emlékező, szabadtéri emlékmúzeumot avatott ott fel az osztrák köztársaság elnöke, aki megígérte, hogy mindenképpen megkeresik az elrejtett sírokat. Vasárnap láthattunk a közeli lucernásban egy megbolygatott, teremnyi területet, ahol a háború után készített légi felvételek alapján feltételezték a sírokat, de hiába ástak, nem találtak emberi maradványokat. Az elrejtett sírokat azonban a rohonciak tovább keresik, mert Rohoncról és Ausztriáról is le szeretnék mosni ezt a szégyenfoltot!

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése