2014. március 9., vasárnap

 "NEM ZSIDÓ – MIÉRT NE SZEGNE SZOMBATOT"?

 

aMIKOR NEMRÉG FELRÓTTUK A MAZSIHIS HONLAPJÁNAK, AMELY MINDEN 

PÉNTEKEN KÖZLI – NAGYON HELYESEN – HOGY SZOMBAT "ÜNNEPÉN" ZSIDÓKNAK

 TILOS A MUNKA, MINEK FOLYTÁN A SZOLGÁLTATÁS PÉNTEK DÉLUTÁNTÓL 

A SZOMBAT KIMENETELÉIG SZÜNETEL – UGYANAKKOR NEM EGYSZER 

MAGA MEGSZEGI A SZOMBATOT – AZT IRTA NEKÜNK AZ EGYIK PESTI RABBI

 (NEM A "FIATAL TÖRÖKÖK" KÖZÜL), HOGY "MIT AKARSZ TŐLE? ő EGY SIKSZE,

 MIÉRT  NE SZEGNE SZOMBATOT? ő (d.a.) NEM KÖTELES SZOMBATOT TARTANI!"

tUDOMÁSUL VETTÜK ÉS MEGTÖRÖLTÜK AZ ORUNKAT. hA A mAZSIHISZ SÁBESZGÓJT HASZNÁL – VÁLJON EGÉSZSÉGÉRE.

mOST KIDERÜL HOGY – NEMCSAK A MAZSIHISZ, hANEM A MAJDNEM HASONSZŐRÜ mAZSIKE IS – A SZOVJET MINTÁRA SZERVEZETT JEVSZEKCIÓ "ZSIDÓ" KULTURNYI EGYESÜLETE –  A ZSIDÓSÁG ÉRMÉNEK KÉT OLDALA HELYETT – VALLÁS ÉS NEMZET – EGY HARMADIKAT VÁLASZTOTT: AZ AUTÓBUSZOS KIRÁNDULÁSOKAT.

tESSÉK ELOLVASNI A NEMZETKÖZI HONLAPON MEGJELENT ÖNLENGÉST ÉS FIGYELEMMEL LENNI ANNAK IRÓJÁRA

 

"ÚJ UTAKON A MAGYAR ZSIDÓ KULTURÁLIS EGYESÜLET"

2014. MÁRCIUS 07, PÉNTEK,

Deák Andrea a Mazsikéről, legújabb programjairól nyilatkozott.

 Mi is az a Mazsike?

Ez a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület, immár 25 éve létezünk, tavaly novemberben ünnepeltük meg a negyedszázados megalakulást.

Minek köszönhető, hogy az egyesület ennyire agilis?

Tulajdonképpen azt tapasztalom, hogy a magyar zsidó kultúrára nagyon fogékony a közönség, mi pedig immár fő profilunknak tekintjük a zsidó örökség megőrzését, megóvását, amit Budapesten, vidéken és a határainkon túl is szervezünk, izgalmas tartalmat ad az egyesületnek és ez egyben lendületet is ad. Az agilitás köszönhető a munkánknak, a közösségi oldalak elterjedésének, így elmondhatom, hogy viszonylag jól vagyunk és továbbra is igyekszünk tartalmas programokat szervezni.

Amióta az Európai Unió tagjai vagyunk, a határaink szinte csak jelképesek, de így is feltűnést keltett, hogy egyre többször lehetett látni, hogy Mazsike feliratú busz hagyja el a jelenlegi Magyarországot, felkeresve az egykori magyar területeket. Hol voltak legutoljára?

Sajnos ott még nem tartunk, hogy saját buszunk legyen, de mindenféle vicces feliratot, mint például a Mazsike K. und K. 001-est készítettünk. Célunk, hogy minél több utazást szervezzünk a történelmi Magyarország területére, legutóbb Kassán voltunk. Tavaly volt Kassa Európa Kulturális Fővárosa, erre szervezetünk mi is egy négynapos kulturális fesztivált ide. Bejártuk a magyar és a zsidó emlékeket egyaránt, fantasztikus koncertjeink voltak, nagy beszélgetések, séták, hatalmas siker volt.

Jól tudom, Firenzében is feltűnt már az autóbusz?

Még nem, de már szervezkedünk. A Monarchia diszkrét bája címmel van előkészületben egy újabb utazásunk, kicsit elhagyjuk a keleti, galíciai területet, más irányba fordulunk, az Abbázia, Fiume, Trieszt körre összpontosítunk. Az út összeállt, már csak részkérdések vannak hátra. Olyan helyekre megyünk el, amelyek az I. világháború kitörésének 100. évfordulója alkalmából is jelentőséggel bír, de fontos a zsidóság szempontjából is, vallásilag és kulturálisan egyaránt, de a magyar kultúrtörténet részei is.

A Mazsike utazásain csak zsidók vehetnek részt, vagy várják nem zsidók jelentkezését is?

Mi egy széles spektrumban gondolkozunk, azaz nem csak a magyar zsidó közösség tagjait, mindenkit nagy szeretettel várunk. A programjaink, mint említettem, nem csak a zsidó emlékeket, hanem a magyar történelem, a magyar irodalom szempontjából is bemutatjuk azt, amit csak fel tudunk térképezni.

Ezt az autót akkor mikor láthatjuk az előbb említett útvonalon?

Május 21. és május 25. között leszünk a Trieszt-Abbázia útvonalon.

 

Az interjú a 2014. március 8-i Halljad Izrael! adásában elhangzott beszélgetés szerkesztett változata.

Breuer Péter

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése