2014. március 25., kedd

"SOKAN REJTEGETIK ZSIDÓ SZÁRMAZÁSUKAT"

A RABBIK MEMORANDUMA A KORMÁNYOKHOZ:

VÉDJÉK MEG A ZSIDÓK JOGAIT_

A zsidó közösségek létezésének és megmaradásának fontosságát emelte ki Köves Slomó az Európai Rabbik Központja (RCE) hétfőn kezdődött kétnapos budapesti tanácskozása alkalmából tartott sajtótájékoztatón.

A holokauszt 70. évfordulójára emlékezve a legerősebb válasz a történtekre az, ha “gondoskodunk arról”, hogy a zsidó közösségek ma is létezzenek és a jövőben is megmaradjanak. Ez a fő üzenete a jelenlegi konferenciának is – mondta az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija.

Hangsúlyozta: az esemény célja támogatást adni az európai rabbiknak, hogy a zsidó élet, a zsidó oktatás jövőjéért dolgozzanak. Manapság az értékek kiüresedése jellemző Európára, és a rabbik feladata, hogy visszavezessék a zsidókat a hagyományokhoz, az értékekhez, a közösséghez – közölte. “Soha többé nem fogjuk szégyellni zsidóságunkat, soha többé nem fogjuk szégyellni származásunkat, s nem fogjuk eltitkolni azt. Soha nem fogjuk identitásunkat kozmetikázni külső kényszerből. Soha nem fogjuk elfelejteni, milyen nagy értéke van annak a szellemi örökségnek, amelyet háromezer éven át adtak egymásnak apáink és nagyapáink” – fogalmazott beszédében Köves rabbi.

Menachem Margolin rabbi, az RCE titkára arról beszélt, hogy az egyik legnagyobb kihívás, amellyel az európai zsidó közösségeknek ma szembe kell nézniük az, hogy sokan rejtegetik zsidó származásukat. Ennek oka a holokauszt, amely sok közösséget tönkretett, emiatt sokan éltek félelemben, és a gyermekeiknek is átadták ezt a félelmet – vélekedett. Hozzátette: be kell bizonyítani, hogy a zsidók büszkék lehetnek a származásukra, ezért is rendezik konferenciájukat Budapesten, hiszen idén emlékeznek a magyarországi holokauszt 70. évfordulójára.

Az RCE titkára közölte: a rabbik nyilatkozatot dolgoztak ki, amelyben a kormányokat és az Európai Parlamentet arra kérik, hogy segítsenek megvédeni a zsidók jogait és megőrizni a zsidó hagyományokat, szokásokat. Kitért a zsidó oktatás jelentőségére is, ugyanis – mint mondta – fontos, hogy minél több zsidó gyermek kapjon zsidó oktatást. 

Berl Lazar, Oroszország főrabbija kiemelte: a túlzott liberalizáció miatt a vallás gyakran tabuvá válik, korlátozzák a vallási szokásokat.

A zsidók sokat szenvedtek a második világháború, a kommunizmus és a fasizmus idején, rengeteg fájdalmat kellett elszenvedniük, és ideje kárpótolni őket mindezért: támogatni kell a zsidó közösségek újjáépülését. Oroszországban nagy változás tapasztalható ebben a tekintetben: az orosz kormány elkötelezetten segíti a zsidó közösségeket – mondta.

Binyomin Jacobs, Hollandia főrabbija arról beszélt, hogy országában is komoly problémákat okoz a zsidó szokások, így a kóser vágás és a körülmetélés korlátozása. A sajtótájékoztató végén a részt vevő rabbik aláírták a kormányokat a zsidók jogainak megvédésére kérő nyilatkozatot. Az RCE kétévente szervez konferenciát. A budapesti tanácskozáson kétszáz európai rabbi vesz részt.

(Szombat)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése