2014. január 2., csütörtök

"Szól a kakas már" és örömteli

tányértörés  Chábádfalván

 Több mint kétszáz vendég vett részt ma egy hete (december 26-án) csütörtök este Oberlander Mussie és Feldman Joszi eljegyzési ünnepségén a Kfár chábádi (Chábád falu, Izrael) fiúiskola dísztermében.

 

Az ünneplő közösség a világ minden tájáról hozott jókívánságokat a jegyespár és az ünneplő Oberlander és Feldman családnak. Az ünnepségen – a hagyománynak megfelelően  – a vőlegény, Joszi , hosszú tóramagyarázattal, a lu-bavicsi rebbe egy mély kabbalisztikus fejtegetésével kápráztatta el az egybegyűlteket.

    Ezután a két édesanya elvégezte a hagyományoknak megfelelően a tányértörés szertartását, amivel a jeruzsálemi Szentély pusztulására emlékszünk az öröm óráiban is.

 

 A vendégek közül néhányan tóramagyarázatokkal és jókívánságokkal szólaltak fel, többek között a magyar származású Smuél Chéfer rabbi, a Kfár Chábád-i lány-iskola vezetője, Naftali Kraus író és Köves Slomó rabbi. Az ünnepség végén a közönség elénekelte a „Szól a kakas már...” kezdetű haszid dalt, külön örömet szerezve annak a sok magyar származású vendégnek, akik az Oberlander csa-lád tiszteletére megjelentek.

 

(Gut Sábesz)

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése