2014. január 22., szerda

A KERESZTREFESZITETT "ANGYAL" KULISSZATITKAI

Lóhalálban készül a  megszállás emlékműve

Alig három napja volt a szobrásznak, hogy benyújtsa a koncepciótervet, mégis többen elragadtatva nyilatkoztak róla. Ajánlatot is csak tőle kért a Miniszterelnökség, és hamar rá is bólintottak a nettó 211 milliós költségre.

December 31-én határozott a kormány arról, hogy emlékművet emelnek a német megszállás áldozataira. Az emlékmű megvalósítását egyúttal nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánították, így nem kellett építészeti-műszaki tervtanácsi véleményt beszerezni, településképi véleményezési eljárást lefolytatni.

Az emlékműállításról kedden adott ki közleményt a Kormányzati Információs Központ. Ebben azt írták, még a határozat megjelenésekor közbeszerzési értékhatárt meg nem haladó értékű vállalkozási és felhasználási szerződést kötöttek Párkányi Raab Péter szobrásszal az alkotás műleírásának, koncepciójának és látványtervének elkészítésére. Ezt 2014. január 3-áig kellett teljesíteni, vagyis alig négy napja volt a szobrásznak, hogy összedobjon valamit.

Az információs központ azt írta, a koncepciótervet Melocco Miklós és Benedek György szobrászművész is szakvéleményben támogatta. A két szobrász szerint az egyedülálló, "páratlan kvalitásos, kifejező és szuggesztív, környezetébe jól illeszkedő" koncepcióterv alkalmas arra, hogy a kitűzött határidőre, március 19-re elkészüljön. A Budapest Galéria is egyetértett az emlékmű "ily módon történő" megépítésével – írta a Kormányzati Információs Központ. Az emlékmű látványterve vasárnap kiszivárgott, itt megnézheti, milyen.

A német megszállás történelmi hátteréről itt tájékozódhat, azt pedig, hogy ez az emlékmű mit árul el a kormány történelemképéről, Ungváry Krisztián történész boncolgatta a Komment.hu-n.

Hogy miért pont Párkányi Raab Pétert választották ki a munkára, az nem derült ki a központ tájékoztatásából, csak azt írták, hogy "egyedül az emlékmű koncepció- és látványtervét elkészítő ajánlattevő alkalmas arra, hogy a beruházást a megjelölt határidőn belül kivitelezze". A szobrászt ezért rendkívüli sürgősségre alapozott közbeszerzési eljárásban kérték fel ajánlattételre, amelyre nem is hívtak meg mást.

A vállalkozási szerződést hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzési eljárás alapján Párkányi Raab Péterrel és a Moratus Szerkezetépítő Kft.-vel kötötték. A közbeszerzési eljárás becsült értéke nettó 250 millió forint volt, a rendelkezésre álló fedezet bruttó 317,5 millió forint. A szobrász 211,6 millió forint plusz áfás ajánlatot adott le.

Az emlékmű felállításához közgyűlési határozattal kell hozzájárulnia az V. kerületi önkormányzatnak. Várhatóan szerdán rendkívüli ülésen tárgyalják a kérdést. (Már el is határozta- A szerk.)

A Kormányzati Információs Központ kedden azt is írta, "eljött az ideje annak, hogy minden áldozatnak emlékművet állítsunk", és kérték, hogy senki ne csináljon politikai kérdést a megemlékezésből.

Az MSZP, az Együtt-PM és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) kifogásolta az emlékmű felállításáról szóló kormányzati döntést. Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija keddi tájékoztatóján kérdésre válaszolva szintén azt mondta, nem támogatják az emlékmű felállítását, mert problematikus, ha azt az üzenetet közvetíti, hogy a magyar államnak nem volt felelőssége 1944 után. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője korábban azt mondta, a náci megszállás minden áldozatának emléket állít majd az alkotás.(ORIGO)

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése