2014. január 13., hétfő

 

SZAKÁLY SÁNDOR: MINDENKI KERESHETI A MAGA IGAZÁT

"AMIG HORTHYT BIZONYOS KÖRÖK FASISZTA

DIKTÁTORNAK TARTJÁK – NEM LESZ KONSZENZUS"

 

Mikola Tamás

 

Nem hiteles, ha a Párttörténeti Intézet jogutódjának vezetői törnek pálcát a kormány által inspirált új kutatások felett - mondja a Heti Válasznak a Veritas Történetkutató Intézet napokban öt évre kinevezett vezetője, Szakály Sándor történész.


A latin Veritas igazságot jelent. Ezek szerint létezik a történelemben abszolút igazság, amit önök fognak meghatározni?

Minden történész úgy gondolja, hogy amit ő állít, az az igazság. Intézetünk névválasztása nem sugall kizárólagosságot, nem akarjuk tehát másoktól elvenni az igazság keresésének lehetőségét.

Céljuk „a nemzeti sorsfordulók torzításmentes feltárása”. Ezt egyes történészek a munkásságuk megbélyegzésének vélik.

Némelyek a Veritas létrehozását úgy értelmezték, hogy ezzel ki lett mondva: minden rossz, ami a történetkutatásban eddig volt. Nyilvánvalóan nem erről van szó, nem is volt egységes a felháborodás. Érdekes módon nem a szakmában legtöbbet elértek tiltakoztak a leghangosabban.

A MTA Történettudományi Intézete mellé miért kell újabb hasonló?

Ott a honfoglalástól a XX. század történelméig mindennel foglalkoznak. A kormánynak viszont joga van kiemelt hangsúlyt helyezni bizonyos korszakok kutatására. Ami persze nem járhat azzal, hogy meghatározzák, mit kell gondolnunk a vizsgált időszakról. Az 1950-es évekből ránk maradt mítoszokkal ugyanakkor ideje leszámolni.

Az ellenzék ugyanakkor máris a múlt önkényes újraértelmezési kísérletéről, kormánypénzen alapított propagandaintézményről beszél.

Nem biztos, hogy Földes Györgynek, az egykori Párttörténeti Intézet jogutódjaként működő, MSZP-közeli Politikatörténeti Intézet főigazgatójának kellene megmondania, mi a független. Magam is el tudom dönteni, mi egyezik erkölcsi értékrendemmel és szakmai meggyőződésemmel. Ha bármit rám akarnának erőltetni, nem vállalnám az intézmény további vezetését.

Számos hasonló szervezet létezik már, hogy csak a Bíró Zoltán vezette Rendszerváltás Történetét Kutató Intézetet vagy a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen alapított Molnár Tamás Kutató Központot említsük. Az önök intézménye miben különbözik?

Bíró Zoltánék a rendszerváltozással foglalkoznak, a Molnár Tamás nevét viselő pedig filozófiai és eszmetörténeti megközelítésű. Nem látok tehát összeférhetetlenséget. A történésztársadalom pedig csak nyer a minél több kutatóműhellyel.

Mi lesz az első témájuk?

Az emlékév kapcsán a holokausztról amúgy is sok szó esik majd, ezért mi idén a szovjet csapatok 1944-es megjelenésével és az elhurcoltak történetével foglalkozunk majd.

Önt a jobboldalhoz sorolják, de egyes balliberális körök is elfogadják. Nem tart attól, hogy innentől a kormány emberének bélyegzik?

Konzervatív jobboldali vagyok, aki a mások véleményét is elfogadja. Szakmai vitákban, érveket felsorakoztatva próbálom meggyőzni ellenfeleimet. Ezt a baloldalon is elismerik. Persze sietnek hozzátenni: a hatalom úgyis bedarál majd. Tévednek.

A Horthy-korszak kutatójaként lát esélyt konszenzusra az egykori kormányzó megítélésében?

Amíg Horthy Miklóst bizonyos körök fasiszta diktátornak tartják, addig nem.

(Heti Válasz)

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése