2014. január 2., csütörtök

ÖNÉRZETES TILTAKOZÁS, ÓVATOSAN, MAJDNEM TITOKBAN

 

A MAZSIHISZ KÉRI ROGÁNT, NE JÁRULJON

HOZZÁ A KAMU-EMLÉKMŰ FELÁLLITÁSÁHOZ!

A Mazsihisz honlap ezt a cimet adta a tiltakozásnak (bla-bla-bla):

A német megszállásra emlékező emlékmű helyett

a társadalmi megbékélés előmozdítására lenne szükség

Tudósitónktól

  Úgy látszik, a Feldmajer-Zoltai éra valóban megszünőben van a Sip utcában. Az utóbbi megnyilatkozások mintha valamivel zsidósabbak és önérzetesebbek lennének. 

Óvatosan, lábujjhegyen, két lépést előre, aztán egyet hátra. De még kisért a régi szellem (Andika):

az egyértelmü tiltakozásnak ("Rogán, a helyi polgármester, ne egyezzen bele"!,  a Mazsihisz

honlap a fenti nyálas párve cimet adta. Aki a cimet olvassa – unottan dobja el és nem is érkezik

a végére.

"Lenne szükség".

Lenne.


   Hogy a tiltakozás nem segit – az egy más dolog.


 Alábbiakban a közlemény, szószerint:

 

A német megszállásra emlékező emlékmű helyett

a társadalmi megbékélés előmozdítására lenne szükség

 

MAZSIHISZ

 


A Magyar Kormány 2013. december 31-én határozatban utasította Budapest Belváros Lipótváros Önkormányzatát a Szabadság téren felállítandó, Magyarország német megszállására emlékező emlékmű felállítására.



Mivel ez az időpont a Magyar Kormány által indítványozott Holokauszt Emlékév első napjaival esik egybe, a kezdeményezést fájó és szomorú üzenetnek tekintjük. A felállítandó emlékműről született döntés módja és gyorsasága a hazai és a nemzetközi zsidó közösségen belül egyaránt kétségeket és komoly aggodalmat kelt.
 

Tisztában vagyunk az ügy szimbolikus fontosságával, ezért már az Emlékév elején fontosnak tarjuk rögzíteni: csak és kizárólag olyan Emlékévet tartunk elfogadhatónak, amely tényleges és érdemi lehetőséget biztosít a nyílt és termékeny társadalmi vitára. Olyanra, amelynek során a magyar zsidó közösség tragédiájával kapcsolatos megemlékezésekről nem gyors, hanem érdemi döntések – ez esetben történészi, művészi, szakmai és közéleti vita – nyomán határoznak.
 

Több ezer éves hagyományunk alapján hiszünk a vita és a közösségi döntések erejében. Valljuk, hogy mindig azok a döntések bizonyulnak helyesnek, melyek széleskörű vita után, különböző álláspontok figyelembevételével születnek meg.
 

A MAZSIHISZ ezért felszólítja a felelős döntéshozókat: a gyors emlékműállítás helyett a társadalmi megbékélés előmozdítását helyezzék előtérbe. Úgy gondoljuk, emlékműállításnak nem a társadalmi párbeszéd kezdeténél, hanem annak lezárásakor lehet helye.

Közleményünket Rogán Antal Belváros-Lipótváros polgármesterének is elküldtük, azzal a határozott kéréssel, hogy az emlékmű felállításához ne járuljon hozzá.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése