2014. január 28., kedd

"A Fidesz szavazóknál  nincs  sokkal több szélsőséges antiszemita mint más pártoknál”.

  

"A keresztrefeszitett angyal" tudatosan

 a kampányidőszakra volt időzítve"

. A szobor felállítását nem véletlenül időzítették a  mostani kampányidőszakra – vélte

   az atv.hu-nak nyilatkozó Juhász Attila, a Political Capital vezető elemzője.

 

„A Fidesz politikai stratégiája a politikai tér „nemzeti” és „nemzetietlen” részre történő osztása” – fogalmazott megkeresésünkre Juhász Attila, a Political Capital vezető elemzője, aki szerint a Fidesz hatékonyan aknázza ki ezt a törésvonalat. Hangsúlyozta: a párt 2002 óta „egyértelműen egy nagy, egységes jobboldal létrehozásán ügyködik”. 

Hangsúlyozta: ennek a felosztásnak a fenntartását szolgálja a Fidesz idevonatkozó politikája. „Ugyanennek részeként a kormány elleni nemzetközi kritikákat úgy kommunikálják, hogy azokat a baloldali és a liberális értelmiség kelti Magyarország – s nem a magyar kormány – ellen, mintha a kritizált kormányzati intézkedések nem is számítanának.” – fogalmazott a szakember.

Juhász úgy látja: a Holokauszt-vita is „belekerült ebbe a politikai térbe”. Szerinte a kormánypártok vezető politikusai „arra nagyon ügyelnek, hogy nyílt zsidózással ne legyenek megvádolhatók”. „Ugyanakkor a választópolgárok nemzetiekre és nemzetietlenekre történő felosztása magával hozza, hogy a Fidesz politikusai és főleg egyes Fidesz-közeli értelmiségiek belecsúsznak ilyen, kétértelmű megnyilvánulásokba” – tette hozzá az elemző.

„Biztos, hogy vannak olyanok a Fideszben, akik számára pártjuk ilyen megnyilvánulásai elfogadhatatlanok” – folytatta Juhász. „A kampány alatt ezek a hangok várhatóan felerősödnek” – vélte. Kérdésünkre úgy reagált: a Jobbik és a Fidesz szavazótábora között van átjárás, de a stabilan fideszesek között is vannak, akiknek az ilyetén megnyilvánulások fontosak. Arra hívta fel ugyanakkor a figyelmet, hogy a Fidesz szavazótáborában „a szélsőséges antiszemiták nincsenek jelen sokkal nagyobb arányban, mint más pártoknál”.

Kérdésünkre Juhász azt mondta: a Fidesznek ezek a lépései vissza is üthetnek, mivel „eltaszíthatják a párttól a mérsékeltebb szavazókat”.

NEM HIRTELEN ÖTLET

Interjúalanyunk szerint „áll valamilyen mérlegelés a Szabadság téri szobor ötlete mögött: nem úgy néz ki, hogy valamilyen hirtelen ötlettől vezérelve csinálják meg, ez tudatosan a kampányidőszakra volt időzítve”. Mint kifejtette: az ilyen kormányzati lépések nyomán kialakult közéleti viták sok – főleg bizonytalan – szavazót tartanak távol a politika egészétől, így a választástól is és mivel a bizonytalanok közt az ellenzék, az elkötelezett szavazók körében viszont a Fidesz erősebb, a részvételi arány mérséklése érdeke a Fidesznek.

Kérdésünkre, hogy a kormányzati kommunikáció a fentiekkel nem a paksi beruházásról kívánja-e elterelni a figyelmet, Juhász úgy felelt: „ami igazán fontos, arról nem lehet elterelni a figyelmet”. Az elemző árnyalta azonban a képet: a jobboldalra inkább jellemző az oroszellenesség, mint a baloldalra, ennélfogva az Orbán-Putyin megállapodás erősen megosztja a jobboldali szavazótábort.

Összegezve mindezt, interjúalanyunk úgy vélte: a Magyarország megtámadtatásáról, 1944-es vagy mostani áldozati mivoltáról szóló szövegek „összerántják a törzsszavazói táborokat”.

(atv.hu, Szegő Péter)

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése