2014. január 10., péntek

 A HETISZAKASZ(5)- BÖSÁLÁCH-  2014

IRJA: GLITSENSTEIN SMUÉL  rabbi

Tu BiSvát üzenete

A jövő héten ünnepeljük Tu BiSvátot, a fák Újévét, amikor Izrael  gyümölcseit fogyasztjuk. De miért is üljük meg mi emberek minden évben a fák új évét?

  

     A Tóra ötödik könyvében találjuk a címadó szavakat: „mert ember-e a mező fája…”(5Mózes,20,19) és a válasz igen, az ember olyan, mint a mező fája. A fának van gyökere, aztán a törzse-ágai-levelei, vagyis a fa maga, és van gyümölcse is. Tudjuk, hogy a gyümölcs a fa valódi célja, ez, amit különösen szeretünk benne, hiszen finom, friss, édes, tápláló, egészséges.

 

Az igazi erő azonban, ami a gyümölcsben rejlik, mégsem csupán ennyi, van egy csoda a gyümölcsben, méghozzá a mag, a magjai. Ha elültetek egy magot, abból egy új fa fog kinőni, ami majd újra gyümölcsöt fog hozni, és abban magok lesznek, amiket ha elültetek, újabb és újabb fák nőnek, amik majd mind gyümölcsöt hoznak, és így tovább…

 

   Az ember is a fához hasonló, gyökere a hit, törzse-ágai-levelei, vagyis a fa maga, ez az emberi természet, és a gyümölcsök a micvák és jócselekedetek. Az emberben, ahogy a fában is a legjobb a gyümölcs, mely a hitből és emberi természetünkből növekszik. Jócselekedeteink, mint az elültetett magok kihajtanak, és újabb jócselekedeteket szülnek. Mert ha például jót teszünk valakivel, akaratlanul is hatással vagyunk rá, neki is kedve lesz jót tenni, vagy csupán az örömével jó hatással lesz egy harmadik emberre, akinek ettől jobb napja lesz, és eszébe jut egy remek ötlet, amitől az élete könnyebbé válik, ami után adományt ad valaki másnak, akinek ezzel… folytathatnánk a sort, hogy egyetlen apró jótett miként hat ki az egész világra. Mint a gyertya, amelyről akárhány újabb gyertyalángot gyújthatunk, anélkül, hogy az eredeti kialudna.

 

Régen azt hitték, hogy a fegyver minél nagyobb, annál hatékonyabb, aztán felfedezték az atombombát. Az egészen kicsi részecske óriási pusztítást képes végezni. A héberben az atombomba neve: „mag bomba”.

Micva és jócselekedet magokat vetve végeláthatatlan micva áradatot vagyunk képesek elindítani.

 

Könnyebben megérthetjük már, miért írta a Rambam(Maimonidés), hogy a világ olyan, mint egy mérleg, melynek serpenyőibe egyetlen apró súlyt téve kibillenthetjük egyik vagy másik oldalra, megváltoztatva ezzel a világ sorsát. Apró jócselekedeteket téve a mérleg serpenyőjébe mindenkire és mindenre jó hatással vagyunk. Legyünk hát bőkezűek a szeretet, a jótettek, a micvák adásában.

 

Sohasem tudhatjuk, egyetlen jó cselekedetünkkel milyen messzire érünk…

   (Nagyfuvaros Press)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése