2014. január 16., csütörtök

 

A MAGYAR ÜGYÉSZEKNEK VAN KITŐL TANULNI

LENGYELül szabad AUSCHWITZBA küldeni

Egy poznańi ügyészség szerint nem antiszemita dolog azt kiabálni egy focimeccsen, hogy „zsidók Auschwitzba!”.

Érdekes döntést hozott egy poznańi ügyészség a napokban: azok a focidrukkerek által ismételgetett rigmusok, amelyek ilyen vagy olyan formában zsidók gázkamrába küldésére utalnak, nem tekinthetők antiszemita megnyilvánulásnak, így ezek nem alapoznak meg egy büntetőeljárást.

Az ügyet az indította el, hogy a Lech Poznań drukkolói a városban vendégeskedő Widzew Łódź csapata elleni meccsen rendre ilyen rigmusokat üvöltözött a vendégszurkolók irányába. Az eljárás azért indult, mivel a lengyel főügyész utasítása szerint a helyi ügyészeknek vizsgálniuk kell az olyan eseteket, amelyeknél felmerülhet a rasszizmus gyanúja. Ebben az esetben a helyi ügyész úgy döntött, hogy mivel az eset egy sportrendezvényen történt és a szóban forgó sértések az ellenfél csapata és nem kimondottan a zsidók ellen irányultak, nincs alapja büntetőjogi eljárásnak.

Az Open Poland elnevezésű, idegengyűlölet és rasszizmusellenes szervezet szóvivője szerint abszurd a döntés, hiszen ezen logika mentén csak akkor dönthetne úgy egy ügyész, hogy egy ilyen cselekmény antiszemita, ha a vendégszurkolók kizárólag szakállas, fekete kabátos, kipát viselő személyekből állna.

Lengyelországban az utóbbi időkben megszaporodtak a hasonló, vitatható ügyészi döntések. Az ügyészség abban a lublini esetben sem talált antiszemitizmusra utaló jelet, amikor is ismeretlenek horogkereszttel dekorált téglákkal zúzták be egy, a helyi zsidóság történelmével foglalkozó helytörténész ablakát, mivel a történész maga nem volt zsidó. Egy másik esetben egy náci szimbólumokat és szvasztikákat tartalmazó szórólapokat osztogató szélsőséges csoport ellen tagadta meg az ügyészség a vizsgálatot azzal az indoklással, hogy a horogkereszt a „boldogság hindu jelképe is egyben”.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése