2014. január 16., csütörtök

SAJNOS NEM MAGYARORSZÁGON

Börtönben a neonáci hecclap szerkesztője

 Letöltendő börtönbüntetést kapott egy szélsőjobboldali, rasszista és anti-szemita propagandát folytató weblap szerkesztője. A hosszú nyomozás után letartóztatott férfi korábban már ült börtönben egy neonáci csoport vezető-jeként, többek között azért, mert militáns szervezetet hozott létre. A történet azonban sajnos nem Magyarországon zajlik, bár hasonló személyeket itthon is találhatnánk. Az érdem az osztrák rendőrségé és bíróságé. A történet 2011-ben kezdődött és két évvel később, 2013 januárjában ért véget, amikor az 54 éves Gottfried Küsselt letöltendő börtönbüntetésre ítélték Bécs-ben.

Küsselt, a szélsőséges nézeteiről ismert neonácit, 2011. április 12-én vették őri-zetbe több társával egyidőben, mivel gyűlö-letkeltő propagandát folytató weblapot üzemeltetett. Az osztrák rendőrséget ko-moly kritikával illették korábban, amiért nem csapott le a weblapra. Az időhúzás mögött azonban nem a náci eszmékkel va-ló összekacsintó elnézés, hanem komoly nyomozómunka állt: a cél ugyanis az volt, hogy az internetes újság mögött álló teljes szervezetet szétzúzzák. Többek között kó-dolt e-mailek segítségével derítették fel a kapcsolatrendszert, amely többek között egy parlamenti képviselőt is kapcsolatba hozott a portállal.

Akárcsak magyarnyelvű testvére, a kuruc.info, az alpen-donau.info is amerikai szerveren működött, kihasználva az Egyesült Államok megengedőbb rendeleteit, amelyek az osztrákoknál sokkal kevésbé üldözik a náci eszmék felelevenítését. Bár Magyarországon erre hivatkozva semmilyen előrelépés nem történik a kuruc.info ügyében, az osztrák igazságszolgáltatás, amerikai szervezetekkel karöltve ki tudta nyomozni a weblap mögött álló szélsősé-geseket, és megfelelően szankcionálni a törvénysértést. Az oldalt már egy hónappal az ítélethirdetés előtt, amerikai illetékesek segítségével, az ügyész javaslatára, lekapcsolták.

Bár védője felmentő ítéletben remény-kedett, Küsselt kilenc év letöltendő börtön-büntetésre ítélték, míg két társára hét, il-letve négy és fél, rács mögött eltöltendő év vár. Küssel szervezetének gyülekezőhe-lye egy „nemzeti organikus ételeket” kínáló bolt volt.

 Ausztriában 2012-ben megdup-lázódott az előző évhez képest az antisze-mita cselekmények száma.

(Forrás: Gut Sábesz) 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése