2014. január 31., péntek

IHAJ

IHAJ-CSUHAJ:MITŐL IJEDTEK BE A "KONZERVATIV" TÖRTÉNÉSZEK?

 A választási tét nem a keresztrefeszitett Angyal –

 és az azt "leigázó" sas -  hanem az alaptörvény 

Kormánypárti politikusok szerint a Szakály-nyilatkozat után „gyávák lettek” a konzervatív történészek – Népszabadság

A Miniszterelnökség környékén sokan csalódottak, amiért a konzervatív/jobboldali történészek, közéleti szereplők nem sorakoztak fel az arkangyalos-birodalmi sasos német megszállás emlékműve mellett „a nagy politikai purparléban”, és nem erősítik tudományos tézisekkel a valamennyi áldozat előtti tisztelgés szükségességét az után sem, hogy világossá vált, a tiltakozások hatására sem visszakozik a miniszterelnök a Szabadság téri emlékmű megépítésétől – tájékoztatták a Népszabadságot kormányközeli források.

Csuhaj Ildikó| NOL| 

 Szakály Sándor Veritas-főigazgató „idegenrendészeti” megnyilvánulása után . „Gyávák lettek” a konzervatív történészek – fogalmazott lapunknak a kormányoldal egyik prominense, megjegyezve, ahhoz képest mindenképp, hogy a másik oldalon Ungváry Krisztián, Karsai László, Gerő András történész és az irodalmár Ungvári Tamás „harcosan” képviselik a balliberális álláspontot. Ungvári Tamás a Schmidt Mária nevével fémjelzett Sorsok Háza kapcsán (is) – a történelem feldolgozására utalva –az ATV Egyenes beszéd című műsorában azt mondta, „hatalmas, majdnem a polgárháborúig menő különbségek vannak az egyik és a másik oldal között. Az egyik oldalt úgy hívják, Európa, emlékezés, Kertész Imre. A másik oldalt nem tudom, hogy hogy hívják” – fogalmazott.

A Terror Háza Múzeum főigazgatója, Schmidt Mária által a Magyar Nemzetnek és a Heti Válasznak adott interjúk egyik fontos üzenete, hogy a holokauszt-emlékév, a Sorsok Háza koncepciójának kidolgozásakor a második világháború és a holokauszt tematikáját illetően is szeretné megtörni a balliberális értelmezési és véleménymonopóliumot. A Terror Háza létrehozásakor fellángolt vitákra emlékeztetve a történész a Magyar Nemzetnek elemezte a folyamatot, és a balliberálisokra utalva állította: „ennek a csoportnak a tagjai fenntartják maguknak a jogot, hogy kizárólagosan birtokolják a múlt értelmezését, a múlt feletti ellenőrzést”. Szerinte ezen körök most attól félnek, hogy a második világháború és a holokauszt értelmezési monopóliuma is kikerül a kezükből. Schmidt Mária nem érti, mit kell vitatkozni egy olyan szoborról, mely a náci megszállás valamennyi áldozatának kíván emléket állítani. Mivel az emlékmű-koncepció levezethető az alaptörvény Nemzeti hitvallásából.

A Népszabadságot fideszes vezető politikusok, de kormánytagok is arról tájékoztatták, hogy Orbán Viktor miniszterelnök azért sem kíván visszakozni a Szabadság téri új emlékmű felállítását illetően, „mert számára az emlékműkérdés nem kampánytéma, hanem személyes történelmi küldetéstudat”. Mivel a sasos-arkangyalos emlékmű annak a szimbóluma, hogy Magyarország is áldozat volt, az tűnik a legvalószínűbb interpretációnak, hogy a miniszterelnök számára is az a rokonszenves tézis, miszerint a magyar nem bűnös nemzet volt, áldozatokkal, hanem áldozatnemzet, bűnösökkel, kollaboránsokkal, amikor is a második világháborúban elesett magyar katona is az áldozatok közé tartozik, és a zsidók tragédiája az egységes magyar nemzet tragédiája is.

Viszont Randolph L. Braham szerint mindez történelemhamisítási kampány. Az ismert holokausztkutató történészprofesszor a Népszavának adott interjúban azt mondta, minden megemlékezést támogat, mely előreviszi az igazságot, és mindent ellenez, mely a múlt meghamisítására törekszik. „A német megszállás tervezett emlékműve arról szól, hogy a nácik áldozatai nemcsak a zsidók, hanem az angyalnak ábrázolt magyarok is voltak. Mintha nem a nácik szövetségesei lettek volna.”

Braham arra is felhívta a figyelmet, hogy Orbán Viktor a Mazsihisz-vezetőnek írott levelében a zsidó áldozatokat az „Önök” áldozatainak nevezi. „Úgy látszik, nem tekintette őket a magyarság részének.” A Veritas intézet létrehozását Boross Péter volt miniszterelnök vetette fel, a német megszállás emlékműve alapeszméjét pedig állítólag „Szájer Józseftől nem messze” kell keresni.

 Egyik forrásunk emlékeztetett, az első Orbán-kormány idején a Terror Háza Múzeum létrehozása is az EP-képviselő, Orbán Viktor bizalmasának az ötlete volt, és Szájer József fogalmazta az alaptörvény normaszövegét, így a Nemzeti hitvallást is, mely most az ideológiai hivatkozási alap. Szájer József Orbán Viktorhoz hasonlóan számtalan alkalommal egymás mellett említette a XX. század két szörnyű ideológiáját, a nácizmust és a kommunizmust, és a két diktatúra elítélését. „Ne engedjük meg, hogy egy sehová sem vezető számháború keretei között a kommunizmus és a nemzetiszocializmus bűneit kijátsszák egymás ellen” – mondta tavaly a miniszterelnök a kommunista diktatúra áldozatainak emléknapján.

Az Orbán Viktor informális tanácsadói köréhez tartozó egyik politikus munkatársunknak azt mondta, most a német megszállás 70. évfordulója „kötelez” a Szabadság téri emlékmű felállítására. De nem lenne meglepve, ha jövőre április 4-én, a szovjet megszállás áldozatainak a tiszteletére is felállítanának egy emlékművet, természetesen ha Orbán Viktor április 6-án megnyeri a választást.

                                                                                      ***

    A szerk. megjegyzése:

     Minden ami ma a kormány által magának megengedett kampánycselekvés alapja – az alaptörvény. Ott van lefektetve hogy 1944 március 19.én a magyar állam elveszette függetlenségét és azt csak 46 évvel később kapta vissza. Eszerint a magyarok ártatlanok mint a maszületett bárány, nem deportáltak, nem gyilkoltak, nem raboltak – jok.

    Hol aludt az ellenzék amikor a parlament ezt nagy többséggel elfogadta? Hol volt a Mazsihisz és a többiek? Aludtak?

Akkor aludjanak tovább. Szép álmokat.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése