2013. november 9., szombat

 

·                                  

·                                 SZEGEDmaTV

·                                 2013. november 8., péntek, Zsombor

Izraeli hadiipari cég is érdeklődik

a vásárhelyi mamutautó iránt

Illés Attila  

Két és fél év munkájával a világ legnagyobb robbanómotoros modellautóját állította elő egy lelkes vásárhelyi csapat. Az autó szinte minden alkatrésze egyedi fejlesztésű, egy hadiipari cég érdeklődését is felkeltette.

Gyermeki lelkesedésből kezdett modellautót építeni a vásárhelyiKiss Attila, a hobbinak induló barkácsolásból azonban a világ eddigi legnagyobb robbanómotoros modelljárműve született meg. A Rewarron névre keresztelt járgány két és fél évig készült, és nem csupán nagyságában, de felépítésében is egyedülálló: saját fejlesztésű komputeres rendszer irányítja, külön hozzá készített szervóval. Hetven kilométeres óránkénti sebességgel dagaszthatja a sarat, a legszélsőségesebb útviszonyok sem jelentenek számára problémát.

Kicsiben is nagyot alkottak

"2009-ben készítettük az első modellünket, még a megszokott méretben. Az apró jármű szinte egy másodperc alatt elérte csúcssebességét, a mozgása pedig semmiképp sem hasonlítható egy valódi autóéhoz, megfogant hát bennünk az ötlet, hogy egy nagyobb méretű és súlyú járművet készítsünk" – mesélte a SZEGEDma.hu-nak Kiss Attila. A Mammuth Works csapatát megalakítva négy fő állt neki a munkálatoknak, kezdetben egy gyermekeknek készült quadot alapul véve. Két és fél év munkájának és milliós nagyságrendű befektetésnek gyümölcse az autó.

A 2 méter hosszú, 90 centiméter széles, és mintegy 80 centiméter magas járgány a legnagyobbnak számít a világon, ráadásul konstrukciója is egyedi ötletek és megvalósítások tárházát vonultatja fel. A számítógépes rendszer és a szervó mellett több mint 180 egyedileg elkészített alkatrész található benne, a motor és a kerekek kivételével szinte minden a vásárhelyi csapat műhelyében készült. Ezek külön-külön is értékes, izgalmas fejlesztésnek bizonyultak, felkeltették többek között egy izraeli hadiipari cég érdeklődését is. A jó tereptulajdonsággal bíró, gyors és könnyen manőverezhető jármű a jelenleg használt, összkerekes robot felderítő, határőrző munkáit vehetné át a későbbiekben.

A sorozatgyártás és értékesítés legnagyobb akadálya, hogy ezzel a méretaránnyal elsők a világpiacon – modellversenyeket ugyan mindenhol rendeznek, de nem ilyen nagy gépekkel. Terveik szerint három típusban – alacsony-, prémium- és versenykategóriában – kezdhetnék el a későbbiekben a sorozatgyártást, valamint egy európai roadshow-t is indítanának a jármű népszerűsítésére, mindez persze az érdeklődéstől és a pénzügyi helyzettől is függ majd. Honlapjukon a következő prototípusról is szavazhatunk, az eddigi állás szerint az összkerékhajtású rallyautó elkészítésének állnak neki, amely jövő év végéig elkészülhet. (Szeged.ma

.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése