2013. november 28., csütörtök

 

MAGYAR ÖNKÉNTES CSOPORT KALANDJAI Izraelben(9)

Alkohol, drog és szex

 

Irja:Amichaj

Az első eligazításon a 18-20 éves katonalányok figyelmeztettek, hogy a bázison nincs alkohol, drog és szex (utóbbit körülírták, de én egyenesen fordítottam). A klikkben egy házaspár is volt, természetesen külön laktak, és ha az étteremben találkoztak  nevetve figyelmeztettük őket , hogy csak semmi szex…  Alkohol a búcsúbulin sem volt. Süti, rágcsálni való és üdítők. Persze az izraeliek is isznak alkoholt időnként, ezt a csütörtök esti Tel-Avivban elég jól lehetett érzékelni, de alkohol nélkül is elég vidámak tudnak lenni.

A második hét csütörtökén Rehovotra kirándultunk, a Pardeszek történetének múzeumába látogattunk. Egy tündéri, mosolygós agrármérnök-egyetemista fiú vezetett végig a múzeumon. A citrus-ültetvények jelentették az izraeli mezőgazdaság kezdetét, és ebben a múzeumban tetten érhető a betelepülő zsidók száz évvel ezelőtti kemény küzdelme a földdel, a vízhiánnyal, de a lelemény, a kezdeményező készség, az újítási szándék, a mindig jobbra való törekvés is.

Amikor a narancs-csomagolóba léptünk megkérdezte, hogy miért olyan szomorú a csoport… Mit mondhatok erre? Azt, amit az másnap esti vacsorán filmrendező barátom mondott a look hungary-ról, a búsuló magyarról? Igen, valami ilyesmit mondtam az izraeli egyetemistának, hogy a magyarok ritkán mosolyognak…

A második kirándulás jóindulattal sem nevezhető annak, mert a harmadik csütörtökön a tel-avivi Rabin-térre vittek minket, ahol a madrihák Rabinról és a politikai gyilkosságról szóltak néhány szót – gyanítom, hogy nem én voltam az egyedüli, aki annál azért többet tudott erről a témáról, mint amit a téren hallottunk. És Adva, aki akkor már nagyon maga alatt volt a csoporttól, búcsúzóul nem tudta magában tartani az elkeseredettségét, és könnyezve mondta, hogy ő igazán sajnálja, hogy valamit itt elszúrtunk, és ha bárkit a három hét során akaratlanul is megbántott, akkor bocsánatot kér érte.

Előző este leadtuk az értékeléseket, amelyből elég egyértelmű volt, hogy a csoport tagjai nem voltak elégedettek. De ahogy Adva is fogalmazta, ezt mindannyian elszúrtuk. Ők sem voltak a helyzet magaslatán, de a csoport is levizsgázott.

A következő rész: Ez Izrael?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése