2013. november 13., szerda

 

 

 

HANUKAI ELŐZETES

A 2000 ÉVES ZSIDÓ SZABADSÁGHARC

EMLÉKE A PESTI NYUGATI TÉREN

 

     MOST 15 éve, hogy a Hanuka zsidó ünnep lángjai Budapest utcáin, nyilvános ünneplés keretében is fellobbannak. A több mint kétezer éves zsidó ünnep fényei a hit erejére, a szabad identitásvállalás jelentőségére és lehetőségére hívják fel a figyelmet.


1998-ban, amikor a világszerte bevett utcai ünneplés hagyománya kezdetét vette, a zsidó közösségen belül polémia indult el. „Jó-e, ha a zsidóság egy vallási ünnepet az utcára visz?” – kérdezték többen. Mások azzal érveltek, hogy az utcai ünneplés „antiszemitizmust szül”.

 

Az elmúlt másfél évtized azonban igazolta a kezdeményező Chábád Lubavics zsidó mozgalom eredeti szándékát: „A zsidó identitás nyilvános, félelem nélküli megélése, nem csak környezetünkön hanem rajtunk is múlik. Egy bezárkózó közösség nem várhatja el, hogy mások ismerjék és tiszteljék.”
 
A Mag
yarországon müködő lubavitsi kirendeltség vezetői szerint a növekedő előítéletek és gyűlölettel szemben csakis a nyitás lehet a leghatékonyabb válasz. „Az elmúlt 15 év igazolta, hogy az év 365 napjából igenis lehet nyolc olyan nap, amikor egy zsidó ünnep, a budapesti utcakép természetes részévé válik. Lehet félelem nélkül ünnepelni, egymás kezét fogva gyertyát gyújtani, énekelni, táncolni. A zsidó Bölcsek Hanuka csodájának hirdetését már 2000 éve az utcára vitték. Ez a csoda ugyanis minden ember számára biztatást üzen.”

   Miről szól a Hanuka és miért éppen ezt ünneplik az utcán a zsidók? Változott-e valami a zsidó közösség életében az elmúlt másfél évtizedben? Milyen élmény volt először meggyújtani a budapesti Nyugati téren a lángok és milyen lesz idén? Mik az utcai ünneplés tapasztalatai? Kik járnak „hanukázni” a Nyugati térre és miért éppen oda?

Ha a kérdésre szeretné a választ megtudni, tartson velünk idén a központi budapesti Hanuka ünnepségekre.


A központi Hanuka ünnepségek,
Helyszíne: Budapest VI., Nyugati tér a „forgóóra” előtt
Időpontja: 2013. november 27. – december 4. (29. Péntek kivételével) este 18. óra

 
(LNS =LUBAVITS NEWS SERVICE)

Hanuka: A fény ünnepe

 

Hanuka ünnepe annak az időszaknak állít emléket, amikor a görög uralom a zsidó népet a vallása miatt üldözte. Szentélyüket meggyalázta, és tisztátalanná tette. Amikor a zsidók szembeszálltak üldözőikkel, és i.e. 165-ben leverték az őket elnyomó hatalmat, Szentélyüket megtisztították, majd újra szentelték. Szerették volna Istenszolgálatukat azonnal elkezdeni, és a Menóra mécseseiben újból fényt gyújtani. Ehhez azonban szükségük volt a főpap által lepecsételt és igazolt tiszta olívaolajra. Egy ilyen tiszta olaj készítéséhez 8 napra lett volna szükség. Megszállottan kutattak, míg végül találtak még egy kis korsót, melynek tartalma  egy napra volt elegendő. Isten azonban  csodát tett és az olaj 8 napon át égett. Egy évre rá kiszlév 25-ét és az azt követő 8 napot hálaimával és dicsérő himnusszal ünneppé nyilvánították.  A csoda azzal folytatódott, hogy e szabadságharc tanulsága 2000 év múltán is érezteti hatását, nemcsak abban, hogy megünneplik, hanem annak szellemisége révén is.

Az ünnep első napján meggyújtott és (naponta 1-1 gyertyával bővülő) nyolc napig égő Menóra látványa, a hozzátartozó ünnepi hangulat bevésődik az emberi lelkekbe is. A Menóra gyertyatartó, szerepe nem az volt, hogy a Szentélyt világítsa be, hanem hogy a fényét kifelé sugározva az egész világra békét hozzon. A Hanuka nemcsak a zsidók hanem az egész emberiség számára a szabadság és az igazság örök üzenetét hordozza. 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése