2013. november 26., kedd

 

"---Akkor jön a kis Feldmajer..."(3)...

..."mélységesen sajnálja, és lemond"

    Néhány napja az Index híre alapján számoltunk be arról, hogy homoszexuálisnak, és ezért kritika megfogalmazására méltatlannak nevezte a Mazsihisz közgyűlésének egyik tagját Feldmájer Máté (a Mazsihisz volt elnöke, a jelenlegi alelnök Feldmájer Péter fia). A kritika tárgya a közelharcba fulladt csenyétei segélyakció volt.

"Nekem egy olyan ember, aki homoszexuális, ..., közben érinti a Tórát, olvas belőle, kántorkodik, és még a közgyűlés tagja is, ne tegyen javaslatokat" – ezt írta Feldmájer Máté, a Mazsihisz Ifjúsági Csoportjának egyik vezetője a Mazsihisz-közgyűlés belső levelezésén a közgyűlés egyik tagjának, S. Dávidnak. A hitközségi közgyűlés több mint száz tagjának küldte el a levelet.

Feldmájer Máté arra a kör e-mailre reagált, amelyben S. Dávid javaslatot tett egy, az ifjúsági szervezet csenyétei segélyosztási akcióját elítélő nyilatkozatra.

Az ország egyik legszegényebb, cigányok lakta településén, Csenyétén a Magyar Iszlám Közösség és a Mazsihisz közösen osztott használt ruhát és tartós élelmiszert a rászorulóknak. A segélyosztás módját azonban nem a legkörültekintőbben választották meg, és a csenyéteiek között már-már tömegverekedés tört ki.

Az ügyben Heisler András, a Mazsihisz elnöke is megnyilvánult. A legújabb fejlemény, hogy Feldmájer Máté bejelentette lemondását.

Íme a szerkesztőségünkhöz is eljuttatott, keddi (november 26.) közleménye:

„Kedves Barátaim!

Mélységesen sajnálom, hogy november 22-i levelem bántó és félreérthető volt. Bocsánatot kérek a benne foglaltakért. A mai naptól lemondok a Mazsihisz Ifjúsági Csoportjában betöltött funkciómról.

A fenti három mondat volt levelem hivatalos része. Ugyanakkor az elmúlt napokban sokan kérdezték tőlem, hogy miért az a véleményem, ami a szövegben áll? Minden alkalommal ugyanazt válaszoltam: nem az a véleményem. Rosszul és védhetetlenül fogalmaztam, mivel épp az ellenkezőjét akartam mondani annak, ami a levélből kiolvasható. Számos zsidó fiatallal együtt mindig is azt képviseltem, hogy egyházi törvényeinket a modern kor igényeihez kell alakítanunk. Nyitott, megújuló, befogadó és elfogadó zsidó közösségben szeretnék élni. Fájlalom, hogy a levelemben nem ez állt.”(Forrás:NOL)

                                                                                ****

 

 

Ha egy gyakorló ügyvéd fia úgy fogalmaz, hogy a véleményével ellenkező dolog jön ki belőle – ott valami baj van a kréta körül. Nem hisszük hogy  a bukott elnök dinasztiát akart alapitani, de mindenesetre jól tenné, ha beszélgetne Mátékával, mint apa a hülye fiával és többek között elmondaná nekije,hogy "egyházi törvényeinket a modern kor igényeihez  alakítani" – ez az amerikai zsidó reformátusok jelszava, nem a magyar neológiájé. Emez, hivatalosan, még nem tart ott.

 

Ezzel együtt jó lenne tudni, nem egy elterelő kisérletnek vagyunk-e tanui, amely az un- "átvilágitásról" terelné el a közérdeklődést  a csenyétei cigányokra. Azt sem tudjuk pontosan miről is mondott le a mosdatlan szájú Mátéka, amikor nem volt elnőke a halvaszületett és igy nemlétező ifi Sipuccának?

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése