2013. november 12., kedd

FIGYELMETLENSÉG VAGY PROVOKÁCIÓ? INKÁBB AZ UTÓBBI!

Nyirő estet szerveztek a

ZALAEGERSZEGI zsinagógába a kristályéjszaka évfordulóján

 A utóbbi szombatra. A szervezők szerint "figyelmetlenség" volt

 

1938. november kilencedikéről tizedikén virradóra gyújtottak föl vagy rongáltak meg 1400 németországi zsinagógát. Megszámlálhatatlan temetőt dúltak föl, ablakokat zúztak be boltokon és lakóházakon, utcára ráncigáltak ki békés polgárokat, és táblát akasztottak a nyakukba. Másnap reggel harmincezer zsidót gyűjtöttek koncentrációs táborokba. A Kristallnacht-tal (kristályéjszakával), hivatalos nevén pedig a Birodalmi pogrom éjszakájával vette kezdetét az európai zsidóság tömeges fizikai megsemmisítése, a holokauszt. 

A történtek felidézését az indokolja, hogy 2013. november 9-én Magyarországon is volt (vagy lehetett volna) valami. Jóhiszeműen fatális vétetlennek vélhető, rosszhiszeműen provokációnak.
Mire s
zolgál egy "eladott" zsidó templom?

A magyar városok jellegzetes épülete a zsinagóga. A központban található, vaskos vonalai és tág terei a már nyomaiban is alig létező zsidó polgárság emlékét őrzik. E templomokat manapság leginkább kulturális intézményként, könyvtárként vagy művelődési házként hasznosítják az önkormányzatok. Mint például Zalaegerszegen is, ahol a Városi Hangverseny- és Kiállítóterembe szerveztek november kilencedikére könyvbemutatót, amely Nyirő József irodalmi munkásságát hozná közel a helybéli érdeklődőkhöz. 

A bejelentést felzúdulás követte. A Zalai Hírlap hasábjain megszólalt a zsidó hitközség elnöke, aki nem vonta ugyan kétségbe az író szépirodalmi tehetségét és hangulatteremtő képességét, kifejtette azonban: nem képes elvonatkoztatni attól, hogy Nyirő 1944-ben tagja maradt a nyilas parlamentnek, és antiszemita újságot is szerkesztett.

"Nem először"

Siklósi Vilmos elmondta: „Nem először fordul elő, hogy a zsinagóga oda nem illő rendezvénynek ad helyet.” Arra kérte a művelődési központ fenntartóját, hogy „a hely szellemiségét” vegye figyelembe a programok befogadásakor. A zsinagóga épületében működő kulturális szervezet vezetője figyelmetlenségnek minősítette a fejleményeket, és gondoskodott arról, hogy a szombat délután ötkor kezdődő irodalmi estet egy közeli iskola tornatermébe telepítsék át.

Elképzelhető, hogy a Városi Hangverseny- és Kiállítóterem vezetője véletlenül akarta befogadni a politikailag sajnálatosan elfajult írót. De talán mégse a zsinagógába és szombaton kellett volna.

atv.hu, Zöldi Lá
szló

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése