2013. november 6., szerda

 

AMIKOR EGY TÖRTÉNÉSZ MEG-BOTLIK

"Rákosista-kádárista örökség"

AZ ÉREM HARMADIK OLDALA

 

Botlik József meglátása szerint Horthy Miklós személyének elutasítása manapság abban gyökeredzik, hogy mind a Rákosi-, mind pedig a Kádár-rendszer a Horthy-korszak teljes tagadására épült

Botlik József történész szerint ideje lenne több évtized után végre helyretenni a Horthy Miklós személye körüli vitás kérdéseket, és elfogadtatni a társadalommal, hogy a volt kormányzó nemcsak a magyar nemzetért és az országért, de a zsidóságért is sokat tett - hangzott el az Echo televízió Napi aktuális című műsorában.

Vasárnap avattak szobrot Budapesten Horthy Miklósnak, aki az első világháborút követő proletárdiktatúra összeomlása után megszilárdította az államhatalmat. A memento ellentétes visszhangokat váltott ki. Az avatáson tiltakozók  megkérdőjelezték a szobor létjogosultságát.

A vasárnapi szoboravatót nem tartja provokációnak Botlik József történész. A szakértő az Echo Tv Napi aktuális című műsorában közölte: Horthy Miklós megérdemli a szobrot Budapesten, sőt az ország más részeiben is, hiszen a XX. század egyik magyar államférfija volt, valóban a nemzetben gondolkodott, tett a nemzetért, ugyanakkor természetesen neki is voltak hibái.

„Ő a között az öt államférfi között van, akit a XX. század nagyjai között lehet említeni, sorrendben: Tisza István, Bethlen István, Klebelsberg Kuno, Teleki Pál és Horthy Miklós” – jelentette ki Botlik József.

Arra a felvetésre, hogy a kormányzó személyével kapcsolatban miként alakul a zsidókérdés, a történész kifejtette: a legfontosabb, hogy 1944. március 19-én Magyarország német megszállása után hetekkel kezdődtek a deportálások, tehát ameddig Horthy legálisan működött, az ország független volt, a német megszállás előtt, és azt a Nyugat is elismerte: a zsidóság egyetlen mentsvára, békés szigete az 1940-es évek elején Magyarország volt.

(A numerus klauzusról és a zsidótörvényekrők valamint Kamenec Podolszkról bem beszél a történész és ez egy komoly Botlás. A szerk)

Emlékeztetett: 1944 nyarán Horthy Miklós parancsára Koszorús Ferenc ezredes páncélos hadosztály szétverte a nyilasoknak azt a kísérletét, hogy a budapesti zsidóságot elhurcolják, és deportálják.(Ez egy "költöi túlzás" ebben a formában, de van benne egy csipetnyi valós történelem – a szerk)

„Ezek olyan történelmi érdemek, amelyeket nem lehet letagadni” – tette hozzá. 

A történész meglátása szerint Horthy Miklós személyének elutasítása manapság abban gyökeredzik, hogy mind a Rákosi-, mind pedig a Kádár-rendszer a Horthy-korszak teljes tagadására épült. (Ez is igaz. A Horthy vita legitim, nem kell túlzásokba esni – a szerk,)

MHO/Echotv

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése