2013. november 6., szerda

 

 ELHEGEDÜLIK HEGEDÜS "LELKÉSZ" NÓTÁJÁT?

...ÉS Mit lép a református Egyház??

Horthy-szobrot avattak vasárnap ifjabb Hegedűs Lóránt templomában. Legutóbb egy anticionista nagygyűlés miatt indult egyházi vizsgálat a jobbikos lelkész ellen, de végül megúszta. Mint ahogy több korábbi, a kereszténységgel szöges ellentéten álló akcióját is.

 

A gyűlölködő szónoklatairól hírhedtté vált ifjabb Hegedűs Lóránt ismét provokatív akció élére állt: az általa vezetett Hazatérés templomában vasárnap felavatták Horthy Miklós bronzszobrát. Bár a szobor a templom területén áll az épület lépcsője előtt, a Szabadság térről bárki láthatja, funkcionálisan tehát köztéri alkotás. Az avatáson – amint arról beszámoltunk – körülbelül 400 szimpatizáns vett részt, köztük jobbikos országgyűlési képviselők: ifjabb Hegedűs felesége, Hegedűs Lórántné, Novák Előd alelnök – aki a napokban L. Simon László szerint elszólta magát, miszerint ő a neonáci kuruc.info egyik szerkesztője – és Szilágyi György. A parlamenti képviselők listázásának ötletéről hírhedtté vált jobbikos Gyöngyösi Márton Horthyt méltató beszédet mondott.

 

A templommal átellenben körülbelül ezer antifasiszta tüntető tiltakozott mintegy két és fél órán át a provokáció ellen. Hegedűsné elmondása szerint a demonstráció miatt meglehetősen feszültté vált a helyzet a templomban, ám végül – némi késéssel – leleplezték a  kormányzó mellszobrát.

Ifjabb Hegedűs évek óta ismert provokatív akcióiról, a református egyház azonban mindeddig nem mozdította el pozíciójából, sőt, érdemben nem is szankcionálta.

2002-ben közösség elleni izgatás vádja miatt első fokon felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték ifjabb Hegedűst, mert 2001 nyarán még országgyűlési képviselőként, a MIÉP alelnökeként a párt Ébresztő című lapjában írt cikkében a többi között a „galíciai jöttmentek hada” fordulatot használta, továbbá úgy fogalmazott: „Rekeszd ki őket! Mert ha nem teszed meg, ők teszik meg veled!” Másodfokon, 2003-ben végül felmentették Hegedűst. A Magyarországi Református Egyház zsinatának elnöksége a református hitvallással összeegyeztethetetlennek és egyházához méltatlannak minősítette az ifjabb Hegedűs Lóránt neve alatt megjelent írást, a lelkész azonban tovább folytathatta egyházi munkáját.

A MIÉP bukása és szétesése után, 2007-ben ifjabb Hegedűs megalapította a Hazafias Magyarok Szövetségét, melynek rövidítése, a HAMASZ, megegyezik a palesztin terrorszervezet nevével. Az azonosság okait firtató kérdésre Hegedűs leszögezte: nem tartja terrorszervezetnek a palesztin HAMASZT, saját szervezetének nevét pedig mindenki úgy rövidít, ahogy akarja.

 

2008-ban az egyházi bíróság lényegében ifjabb Hegedűs pártjára állva megszüntette azt az eljárást, amely a holokauszttagadó történész, David Irving fellépése miatt indult a lelkész ellen. Irving a Hazatérés temploma alagsorában tartott előadást ifjabb Hegedűs meghívására. Az egyházi bíróság végül a panaszosokat, Bölcskei Gusztáv püspököt és Nagy Sándor főgondnokot kötelezte 345 ezer forint eljárási költség megfizetésére.

Hegedűs 2008-2009 fordulóján a Jobbik szolgálatába állt, ő lett a párt ideológusa. Úgy tudjuk, ő javasolta, hogy a támadási felületet jelentő antiszemitizmus helyett a „szalonképesebb” anticionizmussal szólítsák meg a zsidóellenességre fogékony szavazókat. Ifjabb Hegedűs tevékenyen ki is vette részét a párt kampányából, feltehetően ezzel áll összefüggésben, hogy felesége parlamenti mandátumhoz jutott a Jobbik listájáról.

A Hazatérés temploma a Jobbik egyik bázisa lett, képviselőik az ott rendezett hálaadó istentiszteletről vonultak be a parlamentbe. 

A lelkész idén májusban a Budapesten rendezett Zsidó Világkongresszussal egy időben anticionista nagygyűlést hirdetett. Az újabb nyilvánvaló provokációt végül egyháza tiltása miatt nem ő, hanem a felesége vezényelte le. A pár százfős rendezvény kudarcáról maga Vona Gábor tett tanúbizonyságot, amikor a színpadról szónokolva először megfedte a távol maradtakat. 

A nemzetközi botrányt okozó gyűlés kapcsán a református egyház ismét szankciókkal fenyegette meg ifjabb Hegedűst. Az „ostoba és kártékony” tüntetés kihirdetése miatt a Magyarországi Református Egyház esperes-gondnoki értekezlete fegyelmi eljárást kezdeményezett Hegedűs ellen. Tavasszal még úgy tűnt, akár lelkészi rangjától is megfoszthatják. Lapunknak egy névtelenséget kérő református vezető nyáron azt mondta, „kemény ítélet várható”, de mint látjuk, erre mindmáig nem került sor.

atv.hu, SzF

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése