2013. november 8., péntek

A magyar zsidók érzik legkevésbé biztonságban magukat

Továbbra is eleven a gyűlölet sok európai országban, a zsidókat gyakran érik támadások szóban, tettben, virtuálisan és a politikában is – derül ki az EU alapjogi ügynökségének (FRA) vizsgálatából, amelyben öt és fél ezer európai polgárt kérdeztek meg az unió nyolc tagállamában.

Miklós Gábor| NOL| 2013. november




Az 5500 megkérdezett mind zsidó. Arról faggatták őket, hogy éreznek-e valamilyen diszkriminációt, érik-e őket támadások származásuk, vallásuk, esetleg Izraelhez való kötődésük miatt. A pénteken nyilvánosságra hozott jelentés azt is megmutatja: Magyarországon érzik legerősebben az érintettek, hogy a politika oldaláról számíthatnak fenyegetésre, és a legtöbben itt fontolgatják, hogy elhagyják hazájukat, mert zsidóként nem élhetnek biztonságban.

A vizsgálat alapján az FRA ajánlásokat tesz a tagállamoknak a diszkrimináció megszüntetésére, a gyűlöletbűn üldözésére. Egyebek közt azt javasolják, hogy hozzanak létre különleges rendőri egységeket, amelyek az interneten dúló antiszemita gyűlölet ellen képesek fellépni.

Kiderül a felmérésből, hogy a legtöbb fizikai támadás azokat a zsidókat éri, akiknek a hazájában sok muzulmán bevándorló él (Francaiország, Belgium, Svédország, Egyesült Királyság). Ezekben az államokban támadják a zsidókat a „palesztinok” védelmében. Angliában vagy Svédországban baloldali alapon álló szélsőségesek is antiszemita akciókban vesznek részt. Azokat az igaztalan általanosításokat, amelyek szerint az „izraeliek ugyanúgy bánnak a palesztinokkal, mint a nácik a zsidókkal”, az antiszemita támadások közé sorolják, és az érintettek így is érzékelik. A vizsgálat arról is beszámol, hogy az országok többségében a zsidók úgy érzik: valamilyen módon rejtőzködniük kell, nem viselhetik identitásuk külső jegyeit (kipa, Dávid-csillagos ékszer stb). Azokban az országokban, ahol sok a közel-keleti bevándorló, elkerülik a muzulmánok lakta negyedeket.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése