2013. november 7., csütörtök

A Malév igazgatóját éjjel rúgta ki Németh Miklós, hogy segítse aZ OROSZ  zsidók exodusát

Németh Miklós volt magyar miniszterelnököt méltató írást jelentetett meg szerdán a The Jerusalem Post című angol nyelvű lap Jorám Dorinak, Simon Peresz államelnök stratégiai tanácsadójának a tollából.

 

 "A szavahihető ember" című írás szerint az 1988 és 1990 közötti magyar kormányfő olyan érdemeket szerzett a szovjet zsidók Izraelbe vándorlásának segítésével, amelyek alapján bármilyen zsidó vagy izraeli kitüntetést megérdemel.

 

 

A cikk szerint Magyarország még a Szovjetunió előtt, 1988-ban helyreállította az 1967-ben megszakított diplomáciai kapcsolatokat Izraellel, ezért a Zsidó Világkongresszus (WJC) akkori vezetői magyar segítséget kértek, amikor hiába próbáltak találkozót kieszközölni a szovjet főtitkárnál, Mihail Gorbacsovnál a szovjet zsidók kivándorlása érdekében.

Az írás szerint Németh Miklós ekkor személyesen fordult Gorbacsovhoz, akit régről ismert, és aki meg is ígérte, hogy találkozik a nemzetközi zsidó szervezet vezetőivel. Később mégis elhalasztották a megbeszélést. Ekkor a magyar miniszterelnök ismét segített, és személyesen győzködte a szovjetek első emberét.

Gorbacsov végül beleegyezett, de mivel még nem voltak diplomáciai kapcsolatok Izraellel, ragaszkodott ahhoz, hogy egy harmadik állam közvetítésével történjék a zsidók kivándorlása - írta a cikkben Jorám Dori. A Malév és az El Al ekkor már rendszeresen járt Budapest és Tel-Aviv között, úgyhogy Németh Miklós segítségével Budapest érintésével indult meg a zsidók exodusa a kilencvenes évek elején.

A magyar miniszterelnök később még egyszer bebizonyította segítőkészségét, amikor terrorveszélyre hivatkozva a Malév igazgatója leállította a kivándorló járatokat. A hírre éjjel az irodájába rendelte a légitársaság vezetőjét, menesztette, és visszahívta hivatalába elődjét azzal az utasítással, hogy másnap zavartalanul tovább kell folytatni a légiközlekedést Izraellel - olvasható a cikkben.

 

Mint kiderült, a Malév igazgatója azért próbálta terror ürügyén megszakítani a forgalmat, mert a cég három vezetője a magyar titkosszolgálat igazgatóhelyettesével együtt egy amerikai légi vállalat alapításán dolgozott, és át akarták adni ennek a cégnek a lehetőséget, mert komoly bevételt reméltek a szovjet zsidók szállításából - írta a The Jerusalem Post.

 

Jorám Dori megkérdezte Németh Miklóst, miért segített Izraelnek, mire a volt miniszterelnök azt válaszolta: szavát adta és mindig megtartja ígéretét.

(sOfár)

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése