2013. november 4., hétfő

Münchenben megtalálták "Hitler kincsét"


Münchenben, egy magányos, romos házban találták meg azt a több mint 1500 műtárgyból álló gyűjteményt, amelyet sokan „Hitler kincséként” emlegettek. Olyan műveket, köztük Picasso és Matisse alkotásait, amelyeket a Harmadik Birodalomban „degenerált művészetnek” neveztek, de azért a náci vezérek, Göring, Goebbels és Himmler gondosan „begyűjtötték” őket.

 

A megtalált alkotásokat, amelyeket a nácik annak idején zsidó családoktól, majd később  a megszállt európai országok múzeumaiból raboltak el, most egy nyolcvan éves müncheni lakos elhanyagolt lakásában fedezték fel, több éven át tartó nyomozás után – állítja a Focus magazin.

Nem is lehetett volna e hírt jobban időzíteni: november 9-én lesz a 75. évfordulója a németországi zsidók elleni legbrutálisabb pogromnak, a „Kristályéjszakának”. Már a tragikus eseményre emlékezve tette közzé a Der Spiegel a Berlinbe akkreditált lengyel, japán, finn és magyar diplomaták jelentéseit a vérfagyasztó éjszakáról, amelynek során katonák és az őket követő csőcselék szabadon fosztogathattak. A jelentések már akkor említést tettek felbecsülhetetlen értékű műtárgyak elrablásáról. Később hasonló szisztematikus fosztogatásra került sor a megszállt országok múzeumaiban. Göring és Goebbels felbecsültették a műkincseket, és a nekik legjobban tetszőket (vagy a legértékesebbeket) svájci bankok széfjeiben helyezték el. De nagyon sokat Berlinbe szállíttattak, és ezeknek nem csekély része elpusztult a bombázásokban, vagy később Berlin ostroma alatt.

A Focus szerint a megtalált műalkotások értéke meghaladja az egymilliárd eurót. A nyomozók 2011-ben bukkantak forró nyomra, miután a ház lakóját vámosok érték tetten egy vonaton, amikor nagy mennyiségű készpénzt akart Svájcba vinni. A lakás tulajdonosának apjáról kiderült, hogy műkereskedő volt a 30-as, 40-es években, és állítólag ő vásárolta meg az elrabolt műtárgyakat.

A megtalált kincsek ügye csak most kezdődik. A teljes katalógus elkészítése és nyilvánosságra hozatala után vélhetően jelentkezni fognak az egykori áldozatok örökösei és a múzeumok is, hogy visszakapják jogos tulajdonukat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése