2013. november 16., szombat

Megjelent Naftali Kraus új könyve

Az elmúlt hetekben ízelítőt adtunk Olvasóinknak Naftali Kraus legújabb könyvéből. A Baal Sem Tov életét bemutató mű immár elkészült, megvásárolható. Címe: A haszidizmus alapítómeterei

    Naftali Kraus 1932-ben született Budapesten modern-ortodox családban. 1949-ben menekült el Magyarországról és vándorolt ki a frissen megalakult Izraelbe. Itt a huszti Dusinszky rabbi jesivájában tanult. Katonai szolgálata után újságíróként kezdett dolgozni a Seárim, majd a Mááriv napilap munkatársaként. Később egy jiddis hetilap, valamint a budapesti Magyar Hírlap izraeli tudósítójaként is dolgozott. Gyermekeivel és unokáival Izraelben él.

Több, mint harminc könyvet publikált magyarul különböző zsidó témákban, amelyek a kortárs magyar zsidó tudástárs alapját képezik. Legújabb könyvéhez Oberlander Báruch és Köves Slomó rabbik írtak méltató előszót, melyben így fogalmaznak: „A haszid történetek világában kiemelkedő szerepű a haszidizmus megalapítójának legendáriuma. A Báál Sem Tov történetek a haszid világ alfája és omegája. Ezért is különleges jelentőségű a jelen könyv megjelenése, amely egy olyan ember tollával íródott, aki autentikusan tudja átadni a haszid hagyományok hitelességével a Báál Sem Tovi szellemiséget. Naftali Kraus nem „tudományos” jellegű biográfiát, nem történeti szemléletű elemzést, hanem velejében a haszid szellemiséget átadó monográfiát állított össze.”

 

 A könyvet a budapesti Chábád-Lubávits Zsidó Nevelési és Oktatási Egyesület adta ki és az

megvásárolható a Károly körút 20. szám alatt, a Keren Or központban.

 

(Forrás: Zsido.com/Gut Sábesz)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése