2013. november 5., kedd

A REBBE ÉS ÉN(14) – Egy zsidóért is megéri

 

Yosef Wineberg rabbi a központi lubavicsi jesivának dolgozott, és számos küldetésben járt az Előző Rebbe és a Rebbe megbízásából hatvanévnyi szolgálata idején. Épp Dél-Afrikában volt, amikor a Rebbe különleges kéréssel fordult hozzá.

 

„A Rebbe arra kért egyszer, hogy menjek Madagaszkárra. Azt se tudtuk, hogy élnek-e ott zsidók. Megkértem tehát a johannesburgi főrabbit, hívja fel az izraeli konzulátust Madagaszkáron, és kérdezze meg őket.”

 

A telefonhívás során kiderült: a konzul éppen Izraelben tartózkodott, ahol  A madagaszkári elnök látogatását várták.

„Megpróbáltunk legalább egy zsidó címet találni. S akkor jött az író, Chaim Shoshkes, aki egy zsidó napilapba szokott írni. Utazgatott, sok helyre eljutott, és írt róluk. Johannesburgba jött éppen, és mondta, hogy most járt Madagaszkáron, de ott egyetlen zsidó él, egy asszimilálódott orvos – és nincs más!”

 

Shoskes azt mondta Wineberg rabbi-nak, mikor megtudta, hogy Madagaszkárra készül menni, hogy nem érdemes. De a Rebbe azt mondta, menjen Madagaszkárra, így helyet foglaltatott magának egy repülőre.

 

„A Rebbe azt mondta, menjek – menni kell. Elmentem Fokvárosba, és amikor visszajöttem, Alloy rabbi azzal fogadott, hogy Louis Isaac Rabinowitz rabbi, dél-afrikai főrabbi táviratot kapott egy zsidótól, aki Madagaszkáron él hat hónapja, és nincs kóser hús a családja számára. Azt kérte tőlünk, hogy küldjünk neki konzer-vet.”

 

Wineberg rabbi levélben írta meg a Rebbének, hogy utazik Madagaszkárra, noha úgy tudja, csak egy zsidó él ott. A Rebbe nagyon örült az utazásá-nak, és azt írta válaszul, ha a Rebbe MáHáRáS-nak megérte Bécsből Párizsba utazni egyetlen zsidó kedvéért, nekem is bizonyára megéri.

 

„Ha a Rebbe Má-HáRáSnak megérte elmenni egyetlen zsidó kedvéért, ott is megéri.” írta a Rebbe a levelében „Bár bennünk nincsen meg az az erő és bizonyosság, hogy tudjuk, mit érhetünk el, mint a Rebbe MáHáRáSban volt, de azért minden egyes zsidó sliách, az Örökkévaló küldöttje…”

És írt a sliáchok három szintjéről, hogy a küldöttnek csak a tettei képviselik azt, aki küldte őt, vagy a képességei is arról tanúskodnak, aki küldte őt, vagy megtestesíti azt, aki küldte őt. És a Rebbe azt írta: „Biztos vagyok benne, egynél több zsidót találsz ott.”

„Hála az Örökkévalónak, úgy is lett!” fejezi be történetét Wineberg rabbi „Először is ott volt az, aki a táviratot küldte, és akinek vittem kóser húskonzervet. Aztán találtunk még nyolc családot, Irakból jöttek, Madagaszkáron éltek, és egy kis időt eltöltöttünk velük ott.”

 

 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése