2014. május 13., kedd

Nem  zörög a haraszt(i) ha a mazsihisz nem fúja---
Népszava: Felbontja a Páva utca 

a Veritas-megállapodást

Népszava|2014. máj 13. 18:17

 

 

Felbontja az állami Veritas Történetkutató Intézettel két hete kötött együttműködési megállapodást a Páva utcai holokauszt központ tegnap hivatalba lépett igazgatója, pedig ugyanő, Haraszti György írta alá a botrányt kavart dokumentumot - még a központ közalapítványának kuratóriumi elnökeként. Forrásaink magyarázata szerint "véletlenül" került szignója a papírra, melyet az igazgatóhelyettes tett elé, aki azóta nem a Páva utcában, hanem már a Veritas-nál dolgozik.

hirdetés

Azonnali hatállyal felbontja a Páva utcai Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény (HDKE) a Veritas Történetkutató Intézettel alig két hete kötött, botrányt kavart együttműködési megállapodását - értesült lapunk. A lépés furcsasága, hogy erre keddi első munkanapján a HDKE - Orbán Viktor miniszterelnök által felkért - új igazgatója adott utasítást, aki nem más, mint a megállapodást a Veritassal aláíró Haraszti György. Ismert, április végén Haraszti a HDKE közalapítványának kuratóriumi elnökeként írta alá a dokumentumot a Veritast irányító Szakály Sándorral, aki - társadalmi felháborodást kiváltva - "idegenrendészeti intézkedésnek" nevezte az 1941-es kamenyec-podolszki deportálást.

Tehát Haraszti aláírta, majd két héttel később ugyanő felmondja a botrányos együttműködést. A látszólag logikátlan lépést lapunknak megerősítő, a HDKE-nél zajló eseményeket jól ismerő forrásaink ezt azzal magyarázták, hogy Haraszti figyelmetlen volt és "véletlenül" írta alá a megállapodást, az elé tett sok más aláírandó papírral együtt. A megállapodás előterjesztője forrásaink szerint a HDKE igazgató-helyettese, Botos János volt. Az ő munkaszerződése lejárt - miként az igazgató Szita Szabolcs mandátuma is, ezért volt szükség vezetőváltásra -, és Botos már nem a Páva utcában dolgozik, hanem úgy tudjuk, a Veritas Intézetnél kapott új megbízatást. A HDKE-nél a lejárt mandátumú kuratóriumi tagokat is lecserélték.iti

A mostani fejlemény nem az első furcsa körülmény. A régi igazgató, Szita Szabolcs korábban méltatlannak nevezte és bírálta, hogy - távollétében, míg külföldön volt - az ő tudta nélkül kötött a HDKE nevében Haraszti együttműködést a kormány által alapított Veritas-szal. Haraszti azóta sem szólalt meg az ügyben, ám az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetemen viselt tisztségeiről lemondott, miután az egyetem tanácsa bírálta a lépést. Az egyébként már két hete is furcsa volt, hogy a megállapodásról csak Szakály Sándor adott ki közleményt a Veritas nevében az MTI-nek.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése