2014. május 23., péntek

 

HARMINC NEMES BUDÁRA IR...

 Amerikai  ZSIDÓ képviselők levelet

küldtek

 Orbánnak a sasangyal ügyben

Szerző: hvg.hu


Levelet írt Orbán Viktornak harminc amerikai  zsidó képviselő, akik a Szabadság téri német megszállási emlékmű építése ellen tiltakoznak.

 

Harminc demokrata zsidó származású amerikai képviselő és szenátor küldött közösen levelet Orbán Viktornak a Szabadság téri német megszállási emlékművel kapcsolatban. A levélben a politikusok "mély aggodalmukat" fejezték ki a kormány döntése miatt, hogy mégis felépíti a vitatott emlékművet, amellyel a náci megszállás áldozatainak akarnának emléket állítani.

"A magyar zsidó népesség talán mindenki másnál jobban szenvedett a náci megszállás alatt Magyarországon, és minden megemlékezésnek figyelembe kell ezt vennie. Azt gondoljuk, hogy a magyar kormánynak egy megfelelő emlékművet kellene építeni, amely a náci megszállás teljes magyar történetét elmondja, és nem egy olyan emlékművet, amely elmossa az igazságot" - írják a képviselők, akik a levélben emlékeztetnek arra, hogy a magyar lakosságból sokan önként részt vettek a nácik tevékenységében.

A levél emellett megemlíti azt is, hogy jövőre Magyarország lesz a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség elnöke, de kitér a Jobbik erősödésére is, amelyről azt írja, a pártról széles körben azt gondolják, hogy részben az antiszemitizmust is alkalmazó ideológia köré épült.

Henry Waxman, az aláírók egyike azt mondta, a kormány által javasolt emlékmű összemossa a magyar hatóságoknak a deportálásokban játszott szerepét, ezért reméli, hogy Orbán Viktor a zsidó szervezetekkel együttműködve egy olyan emlékművet fog állítani, amely minden magyaer második világháborús élményeit tiszteletben tartja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése