2014. május 9., péntek


7O AUTÓBUSZ KÉSZENLÉTBEN...

A Chabad marad(na) Odesszában

 

Az ukrán helyzet miatt aggódik az egész világ, hiszen amint Olekszandr Turcsinov ideiglenes ukrán elnök hétfőn bejelentette, ez már háború, Ukrajna háborúban áll Oroszországgal. Az odesszai zsidó közösség vezetője arról beszélt, hogy felkészültek az evakuálásra, mert attól tartanak, az erőszak elszabadul. Az egymilliós városban nagyjából harmincezer zsidó él, annak ellenére, hogy a holokauszt előtt a város lakosságának mintegy 40 százaléka zsidó volt.

 

 Nevüket nem említő zsidó vezetők szerint az erőszak egyelőre nem a zsidók ellen irányul, és a zsidó közösség sem érzi magát célpontnak, de egyetértenek abban, hogy a helyzet bármilyen irányba elmozdulhat.

A városban korábban is tartottak tüntetéseket mindkét oldalon, ezek viszonylag békésen zajlottak. Most viszont a Kijev Post szerint a Vkontakte közösségi oldalon már előre hergelték egymást a szeparatisták. Péntek délután összecsapások kezdődtek a két csoport között. Eleinte főleg kődobálás volt, aztán lövöldözés is, közelharc ekkor még kevésbé. A harcok azon a téren folytatódtak, ahol az oroszpárti tüntetők sátrat vertek – a másik oldal viszont többszörös túlerőben volt.

A szeparatisták a térről egy szakszervezeti épületbe menekültek, sokaknak ez lett a veszte. Arról is többféle magyarázat született, hogy mi okozta a tüzet – kívülről biztosan dobáltak Molotov-koktélokat befelé, de egyes beszámolók szerint a bent lévők is próbáltak kifelé dobálni, ezek közül viszont volt, ami az épületen belül gyulladt meg.

Azok közül viszont, akik kijutottak az épületből, sokakat durván megvertek, valósággal vadásztak rájuk. Egy helyszínen lévő amerikai újságíró azt mondta, leginkább lincselésre emlékeztette a jelenet.

Az ukrán titkosszolgálat szombaton azt állította, hogy nem ukránok, hanem az orosz titkosszolgálat által szervezett provokátorok gyújtogattak és támadtak pénteken. A titkosszolgálat szerint ezeket a provokátorokat Transznyisztrijában toborozták, vagyis a Moldáviától elszakadt, csak az oroszok által elismert államból hozták őket.

A Tikva vezetőjének Rabbi Refael Kruskalnak az a véleménye, hogy a szombati vérontásban megsérült áldozatok nagy része zsidó volt, így a közösségnek előre számolnia kell minden eshetőséggel.

„A hétvégére lezártuk a Great Choral zsinagógát" – mondta Kruskal. „A tanulókat távol tartottuk a belvárostól, ahogy az erőszak történt, mert amiatt aggódtunk, hogy esetleg terjedni fog. A közösség minden tagjának szöveges üzenetet küldtünk a WhatsApp-on, kérve őket, maradjanak otthon a hétvégén."

A zsinagóga közel van a pénteki események helyszínéhez, szombaton mégis kinyitottak, azzal, hogy a nap folyamán ha szükséges, újra bezárnak.

Kruskal szerint „...ha lövöldözés kezdődik az utcákon, az első terv az lesz, hogy a gyerekeket távol tartjuk a belvárostól, majd esetleg egy másik országba visszük őket, ha szükséges, de egyelőre nem hozzuk nyilvánosságra, hogy hová."

A többi közösség vezetője még elszántabb, mindnek van már evakuálási terve. Ugyanakkor a közösségi élet normális mederben folyik tovább. Kira Verkhovsky, a Migdal International Center of Jewish Community Programs vezetője azt mondta, nem állítanak le semmilyen programot az erőszakhullám miatt, és eltökéltek, hogy folytatják a szervezethez tartozó több mint ezer család szolgálatát. Ugyanakkor, „ha a helyzet rosszabbodik, mi is megtervezzük a költözést."

A Chabad haszid közösségnek ugyancsak vannak evakuálási forgatókönyvei. Rabbi Avraham Wolf azt mondta, bár a helyzet egyelőre nem jutott még arra a kritikus pontra, hogy az evakuálás szükséges lenne, de azért „...nekünk is számos tervünk van."

A Chabad intézmények nyitva voltak a hétvégén, de megerősített biztonsági intézkedésekkel, ami felfegyverzett őrséget jelent. „Kapcsolatban állunk a hatóságokkal és a biztonsági szakszolgálatokkal, és félóránként ellenőrizzük a kialakult helyzetet,"

A zsidó közösségek a Keresztény-Zsidó Nemzetközi Társasággal közösen 70 teli tankolt autóbuszt állítottak készenlétbe, indulásra készen. „Ha evakuálni kell, nem csak a közösségünk gyermekeit, de bármely felnőttet, aki menni akar, elviszünk" mondta Wolf. A pénteki események idején egyébként 20 autóbusz várakozott a Chabad iskola előtt. „...mindent megteszünk a zsidó közösség normális életének megerősítése érdekében. Felelősek vagyunk a gyerekekért, ezét mindent elkövetünk hogy ne kelljen őket evakuálni. Remélem, nem fajul odáig a helyzet, és minden rendben lesz." – mondta Wolf. 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése