2014. május 19., hétfő

AMI A SZÁNDÉK ÉS AZ EREDMÉNY KÖZÖTT VAN---

 

1% TÖBBSÉG  A SAS-ANGYAL ELEN

TEV: A JOBBIKOSOK 39 SZÁZALÉKA SZERINT IS HAMISITÁS

 

Bármi volt is a kormány célja a Szabadság térre tervezett '44-es német megszállási emlékművel, egyelőre a társadalom végletes megosztása könyvelhető el eredményként - állapítja meg a Medián országos kutatása, melyet az antiszemitizmus és a szélsőségek ellen fellépő Tett és Védelem Alapítvány (TEV) megbízásából készítettek április végén.

A felmérésből kiderült: civilek öt hete tartó folyamatos helyszíni tiltakozó akciója, és a fokozódó nemzetközi botrány ellenére Orbán Viktor miniszterelnök és más kormányzati szereplők által többször is  megvédett - közpénzből, mintegy 270 millió forintból már csaknem teljesen felépült - szoborcsoportról a megkérdezettek többsége úgy tartja, hogy az történelemhamisító.

A közvélemény-kutatás eredménye szerint ugyanis az összes válaszadó 39 százaléka egyetért azzal a megállapítással, hogy "az emlékmű meghamisítaná a történelmet, mert kisebbítené Magyarország felelősségét a második világháborúban", míg valamivel kevesebben (38 százalék) állítják azt, hogy "a tervezett emlékmű méltó emléket állítana a II. világháború minden áldozatának".

A sasos-arkangyalos szoborcsoport megítélésében világosan tetten érhető a kormánypárti-ellenzéki, és különösen a jobboldali-baloldali törésvonal, de még a fideszesek 28, és a jobbikosok 39 százaléka is osztja azt az álláspontot, amely történelemhamisítást érzékel.

A Medián-felmérés a szobor ügye mellett kitért a 70 évvel ezelőtti események megítélésére is. A felnőtt magyar népességnek csak a 70 százaléka tudott bármit is válaszolni arra a kérdésre, hogy "milyen események történtek 70 évvel ezelőtt, 1944 tavaszán és nyarán", némi segítségadással már többeknek "beugrott" a holokauszt, amikor is mintegy félmillió magyar zsidót gyilkoltak meg.

Az ebben való felelősség kérdésében szintén megosztott a társadalom, és a megosztottság jelentős mértékben pártpolitikai természetű. A Jobbik-szavazók egyharmada a holokauszt relativizálására hajlik - minden más párt szimpatizánsait megelőzve ebben.

 

A TEV elnöke, Bodnár Dániel az AJC (American Jewish Committee) washingtoni konferenciáján ismertette a kutatás eredményeit, melyeket hasonlónak nevezett egy korábbi kutatásból megismert lesújtó tendenciához: Magyarországon a holokauszt témájának a közbeszédben való intenzív jelenléte ellenére megkétszereződött a holokauszt-relatívizáló, vagy egyenesen tagadó kijelentéseket elfogadók aránya. Ez jelenleg a lakosság 19 százalékára igaz.

"A legfontosabb tanulság amit leszűrhetünk ezekből a kiábrándító adatokból, hogy ideje a stratégiaváltásnak. Máshogy kell elkezdenünk történelmi traumáinkról, a holokausztról beszélgetni: a mennyiségnek ideje átcsapnia minőségbe" - mondta Bodnár Dániel.

 

(

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése