2014. május 29., csütörtök

Iráni kémek a Facebookon?

 

"Több mint 2ooo izraeli, amerikai és brit 

vezető tisztségviselő vált kémkedés áldozatává."nyomtatás betűméret

 

Erről írt a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli hírportál csütörtökön. 

Hackerek a Facebook, a Twitter és más közösségi hálózatok hamis profiljainak segítségével adatokat halásztak izraeli, amerikai és brit szervezetek és kormányzati szervek több mint kétezer vezető alkalmazottjától, valamint újságíróktól - állítja az ISIGHT Partners nevű amerikai biztonsági cég egy csütörtökön nyilvánosságra hozott tanulmányában, amely feltérképezi a csalók módszereit.
 

A cikk szerint közvetlen bizonyíték nincs Irán szerepére, de a napnak és a hétnek az iráni munkarend szerinti óráiban működtek a hackerek, a teheráni szieszta idején pihentek, csütörtökön csak fél napig dolgoztak, pénteken, az iráni szünnapon pedig alig jelentek meg az interneten.
 

Irán szerepét támasztja alá a tanulmány szerint az is, hogy az akcióban használt Newsonair.org című honlapot egy teheráni vállalkozás jegyeztette be.
 

A 2011 óta folyó kémakcióban először Izrael-barát újságíróknak, kormányzati tisztviselőknek tűnő hamis profilokat építettek fel a legnépszerűbb közösségi hálózatokon, majd ezek nevében kapcsolatba léptek Izraellel erősen rokonszenvező fontos üzletemberekkel, állami alkalmazottakkal, újságírókkal, kongresszusi hivatalnokokkal.
 

Áldozataiknak a Newsonair.org című honlapon lévő híreket küldtek, majd összebarátkozva velük személyes információkat megszerző, regisztrációt kérő linkekhez irányították őket. Mivel az emberek többsége ugyanazokat a felhasználóneveket és jelszavakat alkalmazza számos internetes belépésnél, ezek megszerzésével később feltörték levelezésüket és különböző internetes oldalaikat.
 

Emellett a linkek segítségével kártékony adathalász programokat is számítógépeikre csempésztek, s ezekkel megszerezték az ott tárolt titkos jelszavaikat, adataikat. Egyelőre nem világos, hogy az elkövetőknek sikerült-e fontos információkhoz jutniuk.
 

A keresett információk, az áldozatok személye és a kifinomult módszer alapján elsősorban izraeli politikai, stratégiai és védelmi ügyekre lehetett kíváncsi egy jelentős iráni kormányzati szervezet - írta a lap.
 

A szakértők szerint a program vélhetően Irán kiberháborús ellencsapása, amellyel a teheráni atomprogramot jelentősen visszavető, Stuxnet nevű, Izraelnek tulajdonított kibertámadásra válaszoltak.

Delicious

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése