2014. május 14., szerda

  Laoszban van a legkevesebb---

3,4 millió Magyar- antiszemita

 

Magyarország a 30. helyezést érte el abban a felmérésben, amelyet az ADL 102 országban végzett el az antiszemitizmussal és zsidóellenességgel kapcsolatban.

Az ADL Global 100 című közvéleménykutatás hazai eredménye szerint a 8,19 millió felnőtt magyar közül nagyjából 3,4 milliónak lehet antiszemita véleménye vagy viselkedése. Az ország 41 százalékos indexet ért el - ez azt jelenti, hogy a megkérdezettek 41 százaléka szerint a felmérésben szereplő 11 állítás közül legalább 6 valószínűleg igaz- számolt be a felmérésről a hvg.hu.

 

Az ADL többek között azt kérdezte, igaz-e, hogy "a zsidóknak túl nagy hatalmuk van az üzleti világban", "a zsidók túl sokat beszélnek arról, mi történt velük a Holokauszt során" vagy "a zsidók azt hiszik, jobbak mint a többi ember".

 

A magyarok legnagyobb arányban (69 százalék) a zsidók üzleti világban meglévő hatalmáról szóló állítással értettek egyet, de az egyetértők aránya a 11 negatív kijelentés közül 10 esetében 30 százalék feletti volt.

 

A magyar férfiak 55 százaléka hajlik az antiszemitizmusra, a nőknél ez az arány 28 százalék. A hazai korcsoportokat vizsgálva az eredményekből az is kiderül, hogy legnagyobb arányban a fiatalok, a 18-34 évesek vélekedése, attitűdje lehet zsidóellenes - az index náluk 50 százalékon áll. A 35-49 évesek körében ez az érték már alacsonyabb (45 százalék), az 50 év felettieknél pedig már csak 33 százalékot mutat.

Az index egyébként a közel-keleti és észak-afrikai országokban a legmagasabb, a toplistát Gáza vezeti, amelyet Irak, Jemen, Algéria és Líbia követ. E régión kívül az index Görögországban volt a legmagasabb (69 százalék), a legkisebb értékeket pedig Laoszban (0,2 százalék), a Fülöp-szigeteken (3 százalék) és Svédországban (4 százalék) mérték.

Kelet-Európában Magyarországot megelőzi Lengyelország (45 százalékos indexszel), Bulgária (44 százalék) és Szerbia (42 százalék) is, de a hazai adat magasabb mind a kelet-európai átlagnál (34 százalék), mind pedig a világátlagnál (26 százalék) is.

hvg.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése