2014. május 5., hétfő

HEISLER "NEM JAVASOLJA"  ZOLTAINAK A

PUCCSSZERÜ VISSZATÉRÉS GONDOLATÁT

Cáfolja, a Szombatnak adott interjuban hogy ő akarna üvig. lenni

EGY ÉVIG MÉG KÖZÖS ÜVIG MARAD;VAGYIS "MARAD A MADÁCH"

Május 22-én, ill. 25-én közgyűlést tart a BZSH és a Mazsihisz, melyek legfontosabb napirendi pontja – Zoltai Gusztáv lemondása nyomán – az új ügyvezető igazgató megválasztása lesz.

Alapszabály-módosítást is előterjesztenek, ami most csak az ügyvezető igazgató egy évre történő megválasztását érinti. A tisztséggel járó jogköröket várhatóan a jövő évi közgyűlésen fogják újraszabályozni. 2015-ben ér véget ugyanis a – Zoltai váratlan lemondásával most megtört – négyéves ciklus, amelynek végén ismét négy évre választanak igazgatót.

Az ügyvezető igazgató túlhatalma abból (is) adódott, hogy alkalmazott volt ugyan, de a közgyűlés választotta és csak a közgyűlés mozdíthatta el, amely fölött azonban jelentős befolyással rendelkezett. Az évente kétszer ülésező közgyűlés pedig eleve alkalmatlan arra, hogy a mindenkori ügyvezető munkáját kontrollálja. Tordai Péter BZSH-elnök szerint ezt úgy akarják rendezni, hogy az alapszabály ezután majd lehetővé teszi: az elnök, vagy az elnökség felmondhat az igazgatónak.

A Síp utcai hagyományok szellemében pletykák terjednek Zoltai Gusztáv május 25-re tervezett, puccsszerű visszatéréséről. Tordai Péter elmondta: beszélt Zoltaival, aki ezeket határozottan cáfolta.

Egy ügyvezető igazgatót választ a májusi közgyűlés vagy kettőt?

A Mazsihisz és a BZSH jogi és anyagi ügyei az elmúlt évtizedekben nagyon erősen összefonódtak. Ezek szétválasztása az új ügyvezető egyik feladata lesz, de addig is vinni kell az ügyeket, így azt tartjuk szerencsésnek, ha a következő egy évben még közös ügyvezető igazgató lesz. Mivel – tapasztalataink szerint – a közgyűlések nemigen tudják az igazgató választását és elszámoltatását kézben tartani, azt fogjuk javasolni, hogy e jogosultságot delegálják a Mazsihisz vezetőségének  és a BZSH elöljáróságának együttes ülésére. E két szervezet pályázatot hirdetett, s erre a vidéki és pesti körzetek elnökeinek ajánlásával lehet pályázni. Egy ilyen ajánlás bizonyos nyomatékot és komolyságot kölcsönöz a pályázónak, az ajánló elnök pedig morálisan felelősséget vállal a jelölt személyéért.

Egyes hírek szerint Ön pályázna az igazgatói tisztségre.

Ezt cáfolom.

Helytálló az az interpretáció, hogy Zoltai Gusztáv az azonnali távozásért cserébe (a végkielégítés mellett) szabad elvonulást kapott?

Célunk az, hogy erős, demokratikus, hatékony és transzparens szervezetté változtassuk a Mazsihiszt. Ez a célunk, ennek rendeljük alá minden döntésünket.

Mik a tanulságai a nemrég lefolytatott átvilágításnak?

Az átvilágítás eredményeit a közeljövőben fogom összegezni az Új Élet hasábjain. Annyit mondhatok, hogy nagyon sikeresnek tekintem, a ráfordított költségek többszörösét fogjuk megtakarítani, ha a feltárt problémákat megoldjuk.

Nagy leleplezések várhatók?

Aki erre számít, csalódni fog. Amint mondtam, célunk a szervezet erősebbé és hatékonyabbá tétele, az átvilágítás tanulságait is ebben a keretben értelmezzük. A feltárt hibák feladatokként jelentkeznek, melyek nagy részét majd az új ügyvezető irányításával kell megoldanunk. Egyaránt fontosnak tartjuk ezért a jelöltek szakmai és morális alkalmasságát. A kiírt pályázat szigorú követelményeket állít a pályázók elé. Csalódást nem kockáztathatunk meg!

Pletykák terjednek arról, hogy Zoltai Gusztáv, hívei segítségével, megkísérli a visszatérést a májusi közgyűlésen.

Nem javaslom az ebben való gondolkodást senkinek, legfőképpen nem Zoltai úrnak.

*

Nem tudhatjuk ki lesz hajlandó és képes mindezek után a Dózsa-székbe beülni, amikor szemei előtt a hatodik parancsolat lebeg, Vakószinü hogy az elnök embere lesz, esetleg a BZsH elnökéé, kis valószinüséggel – mindkettőé. Egy évre választják aztám marad , vagyis "das zelbe jente"á vagyis magyarul "Marad a Madách"-

 Felhivjuk a nyájas olvasó figyelmét az arra a kérdésre adott válaszra ami a "szabad elvonulást "illeti. Valaki le tudja ezt nekünk érthető magyar nyelvre forditani? A szerk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése