2014. május 19., hétfő

 

 MAGYAR ZSIDÓ VALÓSÁG

                                                KIDDUS HÁSÉM

   Ez egy héber kifejezés, melynek jelentése:Isten nevének megszentelése. Ez egy micvá, parancsolat, amely minden zsidót kötelez.Átvitt értelemben minden olyan  tevékenység – főleg Magyarországon – amely a zsidóság fennmaradását elősegiti, Kiddus Hásémnek számit.

 

    Ilyen például az, amikor egy látogatott tévé csatorna, amely nem zsidó, állandó jellegü Heti Szidra rovatot vezet be, amely hetente betekintést enged a Tóra heti szakaszába, ami a zsidó élet egyik alap-pillére. Egy ilyen rovat, amely még az egyik "nagy" hitközség hivatalos lapjában sincs (mert nincs aki irja), mig az ATV ezt magáévá tette – tanusitja, hogy még pislákol a zsidó élet Magyarországon; hogy a zsidók nemcsak mint marginális politikai tényező léteznek,  mint kocsikenőcs a magyar baloldal rozzant szekerének kerekein – hanem mint vallási- szellemi összetevője a megtépázott zsidó életnek.

   Ám Jiszráél cháj – a zsidó nép él – Magyarországon is, amig a Tóra szava hallatszik, akár a chéderekben, akár a tévé vagy az éter hullámhosszain, csatornáin.

Nagy skajach  jár a kezdeményezőnek Breuer (Pinchász) Péternek, csak birja szusszal....

 

...ÉS AZ ELLENKEZŐJE

 

 Nem messze onnan, most a Zsidó levéltárat futtatják és toronymagasságba emelik új igazgatónőnét, annak zsenialitását, stb, stb. Ennek csak örülni lehet(ne), mármint hogy itt nem kell titokzatos és drága vizsgáló bizottságokat alkalmazni, melyek eredményeit 100 évre titkositva páncélszekrényben kell őrizni – de nekem valahogy a "kále" túl szép volt.(Ez nem akar izlésteéen személyeskedés lenni – ez egy jiddis szólásmondás).

 

Érdeklődtem pesti forrásaimnál diszkréten, vajon a "kále" zsidó-e és a válasz az volt, hogy "halachikusan – nem".

    Mivel a pesti információknál néha még az ellenkezője sem igaz – rákérdeztem, hogy ha nem "halachikusan" – akkor miként és hogyan zsidó az illető – hottentottásan?  Mire a cinikus válasz az volt, hogy az orsz. Főrabbin kivül, minden zsidó állás nyitva van mindenki előtt. Biztos ezért nincs már rég orsz.főr. – gondoltam szomoruan-

 

Persze minden lehet, még zsidó iskola igazgatója is lehetett gojte, ( de "nagyon rendes gojte") és például Bulgáriában a rosekól is egy gój,("nagyon rendes"), nem antiszemita, csak azon lamentál, hogy nem engedik a Tóra elé járulni-----

 

     Persze nagyon szomorú, hogy a százezernyi (vagy a legutóbbi népszámlálás szerint minusz tizezernyi) "magyar zsidó" között nem lehet egy levéltárast találni, de ez van kérem, ezt kellene szeretni. Viszont ami "Chilul Hásém azt nem lehet szeretni-

 

                "FELCSÚSZIK------"

      Hogy a magyar nyelv mennyit változott,fejlődött az elmult emberöltő alatt – azt nehéz lenne egy rövid glosszában elmondani. Sreklich!

   Ime pajzán ifjukorunkban, már ami a garderobot illeti, a szoknya szokott felcsúszni, mig a nadrág lecsúszni.

 

Ennek vége. Ki visel ma szoknyát?

 

     Ezzel szemben ma az "ügyek" csúsznak fel, egészen az örökös üvig. kezéig ahol minden összpontosul. Legalábbis a (nemörökös) elnök zseniális fogalmazásában.

 

    Igy már érthető miért kell az (át)világitó jelentést , két kézzelirott példányban páncélszekrényben őrizni és a kulcsot a Dunába dobni, a lenyilazott gépirónő tetemének zsebében (Lásd Attila temetése).

 

     Lesz-e valaki a mamelukok közül (akiket most Heisler manipulál) aki 25-én ezt szóváteszi és követeli a jelentés közzétételét?

 

Ha nem találják a kulcsot – egy harmadik példány nálunk van---

      

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése