2013. december 26., csütörtök

  Válasz Foszto Árpádnak megjegyzésére

 

Arpad Foszto új megjegyzést írt a(z) "HÁFTÁRÁT HÁSÁVUÁ - VÁJ'CHI - 2010" című bejegyzésedhez: 

Tisztelt Kraus ur,

On azt irta, hogy: "Dávid kiküldte az ámmáni frontra a hettita Uriját, Bátsevá férjét, azzal a nem különösebben titkolt céllal, hogy ha elesik a harcban, ő vehesse feleségül asszonyát. Parancsot küldött Joávnak, hogy Uriját küldjék az első vonalba, Joáv pedig megmutatta az írásbeli utasítást a tiszteknek, lejáratva ezzel királyát és főparancsnoká"

Meg probaltam keresni, es nem talaltam meg azt a helyet, ahol irva lenne, hogy "Joáv pedig megmutatta az írásbeli utasítást a tiszteknek, lejáratva ezzel királyát és főparancsnokát"

Lenne olyan szives megmagyarazni, hogy honnan feltetelezi on ezt?

Koszonettel,
Foszto Arpad 

 

A  VÁLASZ

Ez nem feltételezés, hanem a Szóbeli Tan alapján kiegészitése az Irásnak. Alapja:a Midrás Bámidbár Rábbá, 23, 13. Ott van részletezve amit az Irás (2.Sámuel,11 – 15-18)szűkszavuan elmond.

A Midrás szerint Urija hős katona volt és bajtársai felelőségre vonták Joávot, a hadvezért, hogy tehette ezt (meg akarták ölni – mondja a Midrás) mire Joáv megmutatta nekik az irásbeli parancsot-

Mi zsidók hiszünk abban hogy a Tórának két része van, az Irott és a Szóbeli. A Midrások az utóbbihoz tartoznak és gyakran csak segitségükkel lehet megérteni a történéseket.

 

N.K.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése